FNGCIMM SA – auditare si rezultate trimestrul I

Rezultatele FNGCIMM S.A. creeaza premizele pentru cresterea accesului la finantare al intreprinzatorilor si infaptuirea politicii Guvernului Romaniei in sprijinul dezvoltarii sectorului IMM.

Pentru al doilea an consecutiv, in 2006, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – FNGCIMM a inregistrat o crestere semnificativa a performantei in activitate, validata de auditorul independent ERNST&YOUNG, al carui raport privind situatiile financiare ale FNGCIMM S.A. este favorabil. Numarul de garantii acordate a crescut de 4,5 ori, iar capacitatea de garantare de aproape 3 ori fata de anul precedent. Fondul isi mentine evolutia pozitiva si pentru primul trimestru al anului 2007, volumul garantiilor dublandu-se fata de aceeasi perioada din 2006.

Dezvoltarea activitatii a fost determinata de implementarea unei noi strategii a Fondului pentru perioada 2006-2010, in aplicarea Strategiei Guvernului Romaniei privind dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.

Raportul de audit al situatiilor financiare ale FNGCIMM SA, pentru anul 2006, confirma imbunatatirea eficientei si a capacitatii societatii de a sustine accesul la finantare a unui numar din ce in ce mai mare de intreprinderi mici si mijlocii. Cifra de afaceri din anul 2006, de 7 501 720 lei, indica o crestere de 5,8 ori fata de cea din anul 2005 si de peste 13 ori fata de cea din 2004.

La sfarsitul anului 2006 fondurile proprii ale FNGCIMM erau de 276 979 784 lei, inregistrand o crestere de 2,82 ori fata de anul 2005, lucru care a determinat o crestere proportionala a capacitatii de garantare.

Numarul de garantii acordate intreprinzatorilor care au accesat credite bancare a crescut de 4,5 ori fata de 31 decembrie 2005 si de aproape 15 ori fata de anul 2004. In anul 2006 Fondul a acordat garantii in valoare de peste 122 milioane Euro, pentru credite totale de peste 250 milioane Euro. Numarul total de garantii acordate a depasit cifra de 2.000.

In anul 2006 veniturile din activitatea de garantare au acoperit integral cheltuielile de exploatare, iar managementul riscurilor si calitatea portofoliului de garantii au inregistrat imbunatatiri semnificative. Ponderea platilor efectuate in 2006 pentru credite nerambursate este de 0,52% din soldul garantiilor la 31.12.2006.

Prin garantiile acordate, Fondul a contribuit la mentinerea si crearea a cca 35 000 locuri de munca directe. Au fost acordate garantii IMM-urilor care presteaza activitati de productie, prestari-servicii, comert, constructii, transporturi, agricultura, IT in vederea inlesnirii accesului intreprinzatorilor la informatii si servicii financiare etc.

Pentru anul 2007, directiile de activitate ale FNGCIMM S.A, ca instrument al politicii Guvernului, sub coordonarea Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) care reprezinta statul in calitate de actionar, urmaresc obiectivele si prioritatile stabilite de strategiile si politicile guvernamentale multianuale care vizeaza dezvoltarea competitiva a sectorului IMM.

Strategia FNGCIMM SA are in vedere adaptarea flexibila a ofertei de programe, produse si servicii pentru a contribui eficient la maximizarea gradului de absorbtie a fondurilor structurale de catre IMM-uri, tinand seama de prioritatile Guvernului Romaniei prevazute in programele nationale, sectoriale si regionale de dezvoltare. Pentru programele si produsele adaptate cerintelor de absorbtie a fondurilor structurale, FNGCIMM intentioneaza reducerea comisioanelor de garantare cu pana la 50% fata de cele practicate in prezent.

In baza Legii nr. 218/2005 cu modificarile ulterioare, privind absorbtia fondurilor SAPARD, si a conventiei incheiate cu MADR, FNGCIMM continua acordarea de garantii, in proportie de pana la 100% din creditul necesar IMM-urilor beneficiare ale programului SAPARD.

Rezultatele primului trimestru al anului 2007 indica mentinerea trendului ascendent al activitatii Fondului. Astfel, cifra de afaceri s-a dublat, iar numarul IMM-urilor beneficiare s-a triplat fata de aceiasi perioada a anului 2006.

Parteneriatele cu 20 din cele mai importante banci comerciale romanesti s-au consolidat, FNGCIMM SA contribuind la dezvoltarea capacitatilor investitionale ale IMM-urilor prin completarea garantiilor necesare acestora pentru accesarea creditelor bancare.

In vederea inlesnirii accesului intreprinzatorilor la informatii si servicii financiare, activitatea FNGCIMM SA se desfasoara prin intermediul unei retele nationale, cuprinzand 12 reprezentante, o sucursala si 3 filiale – Fonduri locale de garantare.

Pentru mai multe informatii:

FNGCIMM S.A.

Adresa: Strada Stefan Iulian nr.38

Sector 1, Bucuresti

Telefon/fax: 021 / 310 18 74/310 18 57

FNGCIMM.

Sursa: Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top