Sute de mii de fermieri din Moldova au cerut bani de la UE

Ieri, 15 mai 2007, a fost ultima zi in care agricultorii moldoveni puteau depune cereri pentru obtinerea subventiei de 50 de euro la hectar.

In majoritatea judetelor Moldovei, inca de dimineata se formasera cozi centrele de primire a dosarelor, pentru a prinde pe ultima suta de metri banii europeni. Cei care nu s-au inscris pana ieri trebuie sa stie ca platile nu sunt pierdute. Cererile mai pot fi depuse si de acum inainte, dar se aplica penalitati de 1% din valoarea subventiei pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

Sub presiunea sefilor de la minister, reprezentantii Agentiilor de Plati si pentru Interventie in Agricultura (APIA) au raportat ieri cifre ametitoare cu privire la gradul de inregistrare a cererilor, majoritatea spunand ca a fost depasit planul de 100%. „Am primit 31.500 de cereri, reprezentand 120.000 de hectare pentru care se solicita subventii. Suprafata reprezinta 120% din ceea ce s-a estimat initial”, a declarat Ion Melinte, directorul APIA Bacau. Depasirea ar fi fost rezultatul asocierii mai multor fermieri, care nu au fost initial eligibili pentru sprijin banesc. Este cazul celor care nu detineau minim un hectar de teren.

Si la Vaslui, estimarile initiale cu privire la suprafetele pentru care se vor acorda plati directe au fost depasite. „Am primit 42.000 de cereri, pentru o suprafata de 261.000 de hectare. Este cu 6% mai mult decat s-a sperat la inceput”, a declarat Petru Botez, directorul APIA Vaslui.

In Regiunea de Nord-Est a tarii, cel mai bine sta Neamtul la capitolul cereri depuse. Aproape toti agricultorii din Registrul Fermelor au depus cereri pentru subventii. Pana ieri se depusesera dosare pentru subventii aferente unei suprafete de 152.000 de hectare, iar estimarile initiale au fost de 141.000 de hectare. „Suntem pe locul doi sau trei pe tara. In ultimele zile a fost o aglomeratie de nedescris la toate centrele locale de inregistrare a cererilor”, a declarat Mihai Apetrei, directorul APIA Neamt.

La Iasi, de cei 50 de euro ar putea beneficia 37.000 de agricultori. Pana ieri au fost depuse cereri de subventionare pentru 241.500 de hectare de teren, reprezentand 98% din suprafata agricola estimata de specialistii APIA. „Cred ca depasim suta dupa ce o sa centralizam si cererile inregistrate azi (ieri – n.r.). Vom vedea insa cate cereri raman in picioare dupa controalele pe care le vom face din iunie, pentru ca se stie ca oamenii nu citesc atent tot formularul”, a afirmat Paul Kmen, directorul APIA Iasi.

Si la Suceava procentul a fost bun, fiind depuse peste 56.000 de cereri, peste estimari. „Am fost sprijiniti de primari, iar cereri au fost depuse chiar in localitati pentru a nu plimba oamenii pe drumuri”, ne-a precizat Neculai Perju, directorul APIA Suceava.

La sfarsitul acestei luni, angajatii Directiilor de Control Teren din cadrul APIA vor incepe controalele in teritoriu. „In mod aleator, prin tragere la sorti la Bucuresti, va fi stabilit unde va merge echipa de control. Se va verifica daca suprafata din cerere exista si pe teren sau daca parcelele se incadreaza in conditiile stabilite. Daca exista neconcordante, penalitatile pot ajunge pana la 70% din valoare subventiei. In plus, daca in realitate exista mai putin de jumatate din suprafata declarata, atunci se pierde intreaga subventie pe o perioada de cinci ani”, a explicat Mihai Apetrei. De la 1 septembrie se va da „OK-ul” programului, care devine astfel operational. Dupa 1 decembrie incep sa curga si banii.

Fermierul trebuie sa dispuna de o suprafata de teren de cel putin un hectar, care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. Parcelele agricole nu sunt eligibile daca au o suprafata mai mica de 0,3 hectare. Totusi, sunt acceptate parcele mai mici, respectiv de cel putin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi. O alta conditie se refera la respectarea bunelor conditii agricole si de mediu. Pe timpul iernii, terenul trebuie sa fie acoperit de culturi de toamna. Fermierul nu trebuie sa cultive floarea-soarelui pe aceeasi suprafata, mai mult de doi ani consecutiv. Mai mult, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa doar cu acordul autoritatiilor pentru protectia mediului.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top