31 de fraude din fonduri europene de la inceputul anului

In urma celor 37 de controale finalizate in acest an de catre Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), dintr-un total de 53, in 31 de cazuri au fost sesizate indicii ale unor fraude, in 3 cazuri au fost gasite nereguli, iar in 3 cazuri analizate nu s-au confirmat suspiciunile initiale privind fraude sau nereguli cu fonduri comunitare.

Dintre cele 53 de controale ale DLAF, 28 au vizat sumele primite prin programe PHARE, 4 reprezentand programe ISPA, 7 – SAPARD, 11 – Programul Youth, iar 3 programul Leonardo Da Vinci.

In acest an fost trimise la DNA notele de control intocmite in urma investigatiilor efectuate pentru 25 de cazuri, in vederea declansarii urmaririi penale.

In 2006, departamentul antifrauda a colaborat in special cu Garda Financiara (in 17 cazuri investigate) si cu Inspectoratul General al Politiei Romane (in 9 cazuri).

Potrivit Strategiei de Lupta Antifrauda, DLAF va transmite, trimestrial, rapoarte catre Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), privind stadiul dosarelor referitoare la fraudarea fondurilor europene, inaintate catre DNA.

Strategia mai prevede ca legislatia cu privire la recuperarea fondurilor comunitare utilizate necorespunzator sa fie modificata astfel incat sa includa si fondurile post aderare. In plus, va fi pregatit personalul care va avea atributii in evaluarea si recuperarea prejudiciilor din domeniul taxelor si impozitelor care vor merge la bugetul UE dupa aderare.

Aceasta strategie are in vedere protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania, respectiv prevenirea fraudarii fondurilor europene, iar aplicarea ei va fi coordonata de catre Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF).

Sursa: Banii Nostri online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.