Statul “uita” sa dea bani celor care iau credite

Fermierii care au apelat la banci in primele luni ale anului pentru a obtine bani ca sa-si infiinteze culturile agricole nu vor putea beneficia de subventia acordata de Ministerul Agriculturii sub forma “decontarii” unui procent din valoarea creditului.

Culturile agricole se infiinteaza toamna, o parte, respectiv primavara – prin martie, aprilie. Suntem in luna mai, trecuta de jumatate de altfel, iar Ministerul Agriculturii abia acum a definitivat proiectul de hotarare pentru aprobarea fondurilor publice care se acordau in anul 2007 fermierilor care contracteaza credite agricole pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole.

Potrivit documentului care a fost postat pe site-ul ministerului, pentru a beneficia de sprijinul financiar reprezentand un procent de 4,5% – 16% din nivelul imprumutului, agricultorul trebuie sa-si inregistreze contractul de credit la directiile agricole in termen de zece zile lucratoare de la data semnarii acestuia cu banca. Ceea ce inseamna ca cei care au luat de la inceputul anului si pana acum bani de la banca pentru a-si infiinta sau intretine culturile nu sunt eligibili pentru a primi acest ajutor.

Hotararea, formulata inca din luna decembrie a anului trecut, s-a blocat chiar la initiatorul sau, Ministerul Agriculturii. Marul discordiei a fost valoarea “decontului”. Fostul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu, viza o subventie de 20%, un procent mult mai mare decat cele stipulate in documentul publicat pe site. Nu reducerea procentelor este principala problema, ci faptul ca oamenii din Ministerul Agriculturii au “uitat” ca e deja luna mai si culturile sunt rasarite de ceva vreme.

Fondurile publice alocate anul acesta pentru sprijinirea agricultorilor care iau credite pentru productie sunt de circa 42 de milioane de lei. Volumul platilor facute de minister s-a ridicat la 30,7 milioane de lei in 2005 si la 34,5 milioane de lei anul trecut.

Potrivit normelor de aplicare a Legii 150/2003 privind creditul agricol pentru productie, Ministerul Agriculturii trebuie sa stabileasca in fiecare an fondurile publice care se acorda fermierilor care apeleaza la banci pentru a-si finanta productia. Pentru 2007, cel mai mare sprijin, de 16% din valoarea creditului, este destinat celor care iau credite pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor de grau, secara si plante furajere si pentru achizitionarea, producerea si intretinerea de familii de albine sau tineret bovin si cabalin pentru ingrasat, potrivit proiectului de hotarare. Cel mai mic sprijin, de 4,5%, se regaseste in cazul creditelor pentru achizitia si intretinerea pasarilor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.