Guvernul loveste si in voluntarii care fac treaba statului: 80% din firmele cu profit nu vor mai putea face sponsorizari deductibile catre ONG

Guvernul-loveste-si-in-voluntarii-care-fac-treaba-statului-80-din-firmele-cu-profit-nu-vor-mai-putea-face-sponsorizari-deductibile-catre-ONG.jpg

Impozitarea companiilor pe baza cifrei de afaceri, in locul impozitului pe profit, are efecte secundare care destabilizeaza societatea civila: 80% dintre firmele cu profit din Romania nu vor mai putea face sponsorizari deductibile, deci nu vor mai putea sustine ONG-urile.

Organizatiile neguvernamentale au reactionat si au propus Ministerului de Finante un mecanism prin care si companiile care platesc impozit pe venit, si nu pe profit, sa poata efectua sponsorizari deductibile: posibilitatea de a directiona 20% din impozitul pe venit catre cauze sociale in comunitatile din care fac parte.

In Romania functioneaza din 1994 Legea Sponsorizarii, un mecanism a carui filozofie este ca statul intelege ca exista nevoi la nivelul comunitatilor pe care nu poate ajunge sa le rezolve suficient de bine sau de rapid. De aceea a permis firmelor care au profit sa poata directiona o parte din impozitul pe profit datorat statului catre proiecte cu impact in societate.

Astfel, companile pot directioneze 20% din impozitul pe profit datorat Statului catre diverse cauze sociale, prin sponsorizari. Daca valoarea sponsorizarii nu depaseste 0,5% din cifra de afaceri intreaga suma a sponsorizarii se deduce din impozitul pe profit. Este modalitatea prin care firmele din Romania pot sprijini fara niciun cost sectorul neguvernamental. Microintreprinderile, care nu platesc impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri, nu pot beneficia de aceasta facilitate.

Conform datelor de la ANAF, in 2016 din cele 119.594 de companii platitoare de impozit pe profit, o treime au folosit facilitatea fiscala, directionand peste 270 de milioane de euro catre organizatiile eligibile.

Din pacate insa, la inceputul anului 2017, Ordonanta 3/2017 pentru modificarea Codului Fiscal, prin care limita maxima a cifrei de afaceri care defineste microintreprinderile a fost crescuta de la 100.000 euro la 500.000 euro, a redus dramatic numarul de societati comerciale care beneficiaza de aceasta facilitate fiscala.

Au fost afectate aproape 50.000 din firmele care anterior erau eligibile, conform unei estimari facute de Asociatia pentru Relatii Comunitare pe baza datelor pe baza datelor disponibile pentru anul fiscal 2016, pentru peste 108.000 de companii privind cifra de afaceri, profitul, numarul de angajati, domeniul de activitate si capitalul social.

Mai multe detalii aici

One thought on “Guvernul loveste si in voluntarii care fac treaba statului: 80% din firmele cu profit nu vor mai putea face sponsorizari deductibile catre ONG”

  1. john spune:

    in 2016 270 de milioane de euro s-au dus catre ONG-uri? si unde-s rezultatele? sunt o gramada de bani. miroase a spalare de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.