Judetul Iasi ocupa locul doi la numarul proiectelor SAPARD

La nivelul regiunii Nord-Est, judetul Iasi se afla se afla pe locul secund, dupa Suceava, la numarul de proiecte SAPARD depuse la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP).

Din cele 1264 proiecte depuse in toata regiunea Nord-Est aproximativ 20% sunt numai din judetul Iasi. Valoarea totala eligibila a cererilor de finantare a proiectelor SAPARD a fost de peste 116 milioane Euro. Programul de implementare a inceput in 2000 si s-a incheiat in 2006.

Pe masura 1.1 au fost depusa 20 de proiecte, care in momentul de fata sunt contractate. Printre beneficiarii de proiecte se afla SC Avi-Top SA, ce a primit finantari pentru o noua investitie intr-un abator de pasari in satul Razboieni, comuna Ion Neculce, SC Industrializarea Carnii Kosarom SA pentru modernizarea si extinderea abatorului de porcine si a fabricii de procesare a carnii din municipiul Pascani si SC Rom Trading Company SRL finantarea unui nou abator de pasari in localitatea Podu Iloaei.

Pe masura 1.1 sunt cele mai putine proiecte dar sunt de mare anvergura, cu un total de peste 20 de milioane Euro. “Desi sunt mai putine proiecte depuse, acestea sunt de anvergura”, a declarat Eugen Ticau, director executiv CRPDRP. Cele mai multe proiecte depuse pe perioada programului implementat au fost pe masura 3.1 si anume 123 pentru exploatatiile agricole, in primul rand, dar cele mai multe sunt contractate si nu finalizate.

“La nivelul regiunii Nord-Est, din cele opt regiuni, judetul Iasi se afla pe locul secund la numarul de proiecte depuse, cu 236 de cereri, fata de Suceava care are 315 cereri cu o valoare totala de peste 116 milioane Euro. Depunerile s-au facut pana in luna august 2006 pe masura 1.1 si 3.1, dupa care s-au epuizat fondurile si au continuat doar finantarea grupurilor de producatori iar pe masura 3.1 metodele agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural”, a mai precizat Eugen Ticau.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.