Criteriile de departajare pentru IMM-urile care cer finantare de la stat

Vor fi avantajate firmele care achizitioneaza utilaje, au mai derulat proiecte finantate de stat si pot sustine din surse proprii un procent de peste 41% din investitii.

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a definitivat setul de norme in functie de care vor fi selectati micii intreprinzatori care solicita finantare nerambursabila de la stat prin programul de Investitii.

La stabilirea punctajului se va tine cont de sase criterii:

– categoria intreprinderii;

– de cat timp desfasoara activitatea pentru care a fost autorizata;
– ponderea activitatii pentru care se acceseaza programul in cifra de afaceri;

– tipul activelor ce se intentioneaza a fi achizitionate;

– daca a mai aplicat s-au nu pentru programe finantate de la stat si cuantumul aportului propriu.

Pentru fiecare criteriu se va acorda pana la cinci puncte. De exemplu, in primul caz, cel mai mare scor, respectiv cinci puncte, il primesc societatile nou infiintate, in timp ce intreprinderile mici si mijlocii vor lua intre trei si doua puncte. Potrivit celui de-al doilea principiu de evaluare, societatile care nu au desfasurat activitatea pentru care au fost autorizate vor primi zero puncte, iar cele care au peste doi ani cinci puncte. In cazul celui de al treilea criteriu, firmele ce solicita finantare pentru o activitate ce reprezinta mai putin de jumatate din veniturile firmei vor primi numai doua puncte. Societatile care trec de 50% vor beneficia de cinci puncte.

“De exemplu, o firma care produce tamplarie de aluminiu, poate sa faca multe alte lucruri. Insa va obtine un punctaj mai mic daca nu aplica pentru activitatea de baza”, a explicat Sorina Giosanu, directorul executiv de la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi. Sefa institutiei a mai precizat ca, in cazul celui de-al patrulea criteriu, firmele care cumpara masini utilaje si echipamente vor primi cel mai mare punctaj. “Retehnologizarea este cuvantul cheie in programul de Investitii. Achizitia de cladiri sau constructii industriale sunt in planul secund si se contabilizeaza cu numai doua puncte”, a specificat Giosanu. Conform celui de-al cincilea criteriu elaborat de Ministerul pentru IMM-uri, societatile care au mai implementat anterior un program de investitii primesc un punct, iar cele care nu au experienta zero puncte. In functie de ultimul criteriu, care vizeaza cuantumul aportului propriu in valoarea totala a investitiei, firmele care pot acoperi cu bani proprii peste 40% din proiect vor primi cate patru puncte fiecare.

In cazul in care contributia micului intreprinzator se situeaza sub 25%, acesta nu va primi niciun punct la aceasta categorie. “Procentul alocatiei financiare nerambursabile nu va depasi 60% din total, adica intre 10-50.000 de euro pe proiect. Creditul bancar va acoperi 25% din investitie, iar contributia personala trebuie sa fie de minim 15%”, a mentionat Giosanu. Pentru a putea fi acceptate pentru evaluare in vederea finantarii, firmele trebuie sa cumuleze cel putin 12 puncte. In caz de egalitate, ordinea admiterii se va face in fuctie de ordinea inregistrarii. Bugetul alocat programului de Investitii la nivel national se cifreaza la 40 milioane lei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.