In perioada 2007-2013, Romania participa la programul UE INTERREG IV C

Guvernul a aprobat Memorandumul privind Programul Operational INTERREG IV C, program comun tuturor statelor participante, care se afla la Comisia Europeana in vederea aprobarii. Programul Operational a fost finalizat la nivelul negocierilor intre statele participante.

Comisia Europeana finanteaza INTERREG IV C in vederea cresterii eficacitatii politicilor de dezvoltare regionala si a contributiei acestora la modernizarea economica si intarirea competitivitatii in Europa, in domeniile inovarii, economiei cunoasterii, mediului si prevenirii riscului prin mijloace de cooperare interregionala.

La program participa toate cele 27 de state membre UE, plus Norvegia si Elvetia, care contribuie cu fonduri proprii, separate de totalul prevazut in prezentul memorandum. Finantarea programului este asigurata din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) – 79,32% si co-finantare de la bugetele nationale – 20.67%. Din suma totala a Programului INTERREG IV C, 405 milioane euro, Romania are alocate 17 milioane euro. Aceasta suma provine de la Comisia Europeana prin FEDR, si de la statul Roman, prin cofinantarea nationala in valoare de 2,5 milioane euro.

Vor beneficia de INTERREG IV C autoritatile publice si organismele publice echivalente, ca parteneri in proiecte comune cu celelalte state participante. Proiectele eligibile pentru finantare in cadrul INTERREG IV C includ vizite de studii, sesiunii de instruire comune, studii si rapoarte, analiza de date, studii de caz comparative, intalniri si evenimente (intalnirii interregionale, seminarii, conferinte), actiuni de informare si publicitate (comunicate de presa, brosuri, Web-site, transmisii radio si TV), elaborarea si experimentarea pilot.

Criteriile de selectie vor fi stabilite specific la fiecare apel pentru propuneri de proiecte de catre Comitetul de Monitorizare. Exista o serie de criterii minimale de selectie, care se refera la capacitatea financiara a aplicantilor – deoarece proiectele trebuie pre-finantate, fara exceptie – la capacitatea lor tehnica si profesionala pentru implementarea actiunilor. De asemenea, INTERREG nu finanteaza decat proiecte care includ parteneri din cel putin 3 state participante la program, dintre care doua trebuie sa fie state membre. De obicei, la un proiect finantat de Programul INTERREG participa in medie 10 organisme publice. Durata indicativa a unui proiect este de doi ani iar valoarea indicativa de 0,2 – 1 milion de euro pentru proiecte individuale si 0,5 – 5 milioane de euro pentru proiecte de cooperare la nivel regional.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top