Din 2008, se modifica sistemul de subventionare agricola

Incepand cu 2008, subventiile pentru procesatorii de legume si fructe se vor acorda pe baza unui nou algoritm de calcul. Astfel, a fost eliminata legatura dintre nivelul productiei si al fondurilor alocate fermierilor.

Planul de reforma a Politicii Agricole Comune prevede eliminarea treptata a subventiilor acordate producatorilor agricoli. Ministrii de resort din UE au aprobat un document in acest sens, care prevede ca perioada de tranzitie pentru eliminarea platilor subventiilor comune va fi de cinci ani. In ceea ce priveste cultura rosiilor, perioada de gratie va fi de patru ani. Sprijinul pentru legumicultori va fi alocat separat de cel pentru pomicultori. Volumul acestuia va fi calculat in functie de sumele alocate unei regiuni intr-o perioada de referinta, pentru fiecare fruct si leguma in parte.

In schimb, regulile de functionare a organizatiilor de producatori vor fi simplificate, sprijinul acordat acestora urcand de la 50 la 60% in zonele in care productia realizata de acestea acopera mai putin de 20% din necesar.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.