Desemnarea administratorului fondurilor UE pentru agricultura, in stand-by

Licitatia privind desemnarea bancii comerciale care urmeaza sa administreze fondurile structurale de dezvoltare a agriculturii a fost suspendata. Ministerul Agriculturii s-a vazut nevoit sa apeleze la o astfel de masura pentru ca una dintre bancile comerciale (BRD-Groupe Societe Generale) inscrise in concurs a contestat licitatia.

Situatia nu este deloc simpla, si asta pentru ca, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Agriculturii, Mara Mateescu, licitatia a fost suspendata, desi aceasta a avut loc in primele zile ale lunii iunie.

“Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor ne-a informat, pe data de 12 iunie, ca BRD a depus pe data de 29 mai o contestatie. De depunerea documentelor noi nu am fost informati, astfel ca licitatia a avut loc la inceputul acestei luni. Ca atare, Consiliul ne-a cerut sa suspendam licitatia, pana la solutionarea contestatiei”, a precizat Mara Mateescu. Reprezentantii BRD insa nu au putut fi contactati pentru o pozitie oficiala in acest caz pana la inchiderea editiei.

Pentru desemnarea viitorului gestionar al Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si al Fondului European de Garantare Agricola (FEGA) se inscrisesera la licitatie cu oferte concrete Raiffeisen Bank, Banca Comerciala Romana, Banca Comerciala Carpatica si Bancpost. Cele doua mari fonduri europene (FEADR si FEGA) sunt destinate finantarii exclusive a sectorului agricol si dezvoltare rurala. Dupa desemnarea unui castigator, Ministerului Agriculturii va depozita la banca castigatoare fondurile ce vor veni pentru dezvoltarea agriculturii si rurala pentru 2007. Estimarea nivelului fondurilor este de circa 560 milioane de euro, din aceasta suma 250 milioane de euro provenind din FEGA, iar restul din FEADR, in conditiile in care Uniunea Europeana pune la dispozitie agriculturii autohtone un nivel al finantarilor de peste 900 de milioane de euro.

Nivelul fondurilor care vor ajunge in Romania in acest an din cele care finanteaza platile unice pe suprafetele agricole se situeaza sub nivelul a 440 de milioane de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.