Am putea pierde 150 milioane de euro

Numai pentru dezvoltare rurala UE va acorda Romaniei in acest an peste 600 de milioane de euro. Suma ar putea fi insa diminuata cu 25%, din cauza intarzierii crearii de catre autoritatile romane a infrastructurii si logisticii necesare prin
intermediul careia sa se stie in orice moment la cine sunt banii contribuabililor europeni si cu ce destinatie sunt folositi.

Depunerea proiectelor de catre potentialii beneficiari nu a inceput inca, deoarece Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) – documentul care descrie pentru ce sunt cerute aceste fonduri si cuantumul in care se acorda subventiile – se afla inca in tara, in dezbatere publica pana pe data de 28 iunie 2007. Abia apoi documentul va fi trimis la Bruxelles pentru aprobare.

Data estimata pentru trimiterea la Bruxelles este luna iulie – dupa ce se va fi finalizat dezbaterea publica -, desi documentul trebuia trimis la inceputul lunii ianuarie, pentru a avea siguranta primirii fondurilor in acest an. UE are nevoie de sase luni pentru avizarea PNDR.

Fermierii romani vor putea primi subventii directe, pe suprafata agricola, de la Uniunea Europeana, prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), in total 440 de milioane de euro, in 2007. Alte 619,5 milioane de euro vin pentru dezvoltare rurala, fonduri gestionate de Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Subventia acordata fermierilor in acest an din fondurile UE prin APIA va fi de aproximativ 50 de euro pe hectar, completata cu aproximativ 30 de euro pe hectar din bugetul national, prin Platile Nationale Directe Complementare (PNDC).

In urma cu sase saptamani, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, abia instalat in fotoliul de ministru, numarase 79 de restante fata de foaia de parcurs a UE pentru accesarea fondurilor europene destinate agriculturii. Acum au mai ramas noua. Intre acestea, numarul insuficient de sedii centrale din tara pentru APIA si nedotarea APIA cu masini pentru efectuarea controalelor in teren. “Cred ca luna iunie ma va mai prinde cu maximum trei restante: spatiile pentru centrele locale APIA, aparatele de masura si lotul patru de masini”, explica situatia Remes. Este nevoie de 656 de masini pentru efecturea controlului in teren de catre angajatii APIA. Suma alocata pentru achizitionarea unei masini dotate cu echipament GPS, aparat foto, ruleta si laptop se ridica la 20.000 de euro. Echipamentele GPS sunt in valoare totala de doua milioane de euro. In ceea ce priveste sediile locale ale APIA, pana la finele anului 2007, vor trebui sa existe deja amplasate cele 125 de module din teritorii. Costurile alocate pentru un modul ridicat pe 300 mp se cifreaza la 160.000 de euro.

Deocamdata, directorul general al APIA, Nicolae Sterghiu, si-a dat demisia, iar ministrul Remes a anuntat ca va demite intreaga conducere centrala a APIA, fiind nemultumit de activitatea agentiei in privinta cartografierii suprafetelor de teren, de lipsa spatiilor adecvate pentru birourile APIA in teritoriu si de nebransarea acestora la energie electrica. Ministrul este ingrijorat si de o posibila “penalizare” a UE, prin reducerea cu 25 la suta a fondurilor in urma unei monitorizari a APIA de catre experti europeni, incepand cu 18 iunie. “Mi-e teama ca vom fi gasiti cu multe bube in cap si ca vom fi penalizati”, spune Remes.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.