Ministrul Sanatatii s-a folosit de sotie pentru a incasa bani de la stat

Eugen Nicolaescu este unul dintre cei mai slabi ministri ai Guvernului Tariceanu. Modul dezastruos in care acesta s-a ocupat de destinele sistemului sanitar din Romania este arhicunoscut. Contabilul de la Sanatate si-a alimentat conturile cu aproximativ 1,2 miliarde de lei vechi, aproximativ 40.000 de dolari, prin intermediul unei firme la care actionar majoritar este sotia sa, Constanta Nicolaescu. Chiar daca suma pare mica, sa ne amintim de cazul Hildegard Puwak, care a favorizat obtinerea de 60.000 de euro din fonduri europene – programul DaVinci – pentru o firma a familiei sale. Dupa acest scandal de presa, Puwak si-a dat demisia.

In iunie 2005, la cateva luni de la venirea la putere a PNL si atunci cand contabilul liberal nu era inca ministru al Sanatatii, societatea SC “Conen Consulting” SRL, apartinand Constantei Nicolaescu, a castigat in mod cu totul surprinzator o licitatie organizata de Ministerul Administratiei si Internelor condus la acea vreme de Vasile Blaga. Concret, societatea la care Constanta Nicolaescu este actionar majoritar cu un procent de 92% a castigat contractul de prestari servicii legate de implementarea unei “Campanii de constientizare si promovare a Proiectului de Dezvoltare Rurala”. Bugetul alocat acestui contract a fost de 38.000 de dolari, echivalentul a 1,24 de miliarde de lei vechi, bani asigurati de catre Guvernul Romaniei.

“Conen Consulting”, o societate de care nimeni nu a auzit si despre care nu exista date referitoare la performantele sale, a reusit sa castige licitatia si sa invinga o firma cu mult mai cunoscuta. Este vorba despre “Maximize Communication”. Aceasta a pierdut competitia cu firma familiei Nicolaescu intrucat, asa cum ne-au declarat reprezentantii MAI, au existat anumite neconcordante si nereguli in oferta depusa.

In aceste conditii, castigatoare a fost declarata obscura firma cu doar doi angajati, “Conen”. In schimbul celor aproape 40.000 de dolari, “Conen Consulting” trebuia, potrivit MAI, sa sprijine “implementarea unei campanii restranse de promovare a rezultatelor si abordarilor puse in practica de catre Proiectul de Dezvoltare Rurala”. Firma Constantei Nicolaescu avea datoria sa conceapa si sa planifice o campanie preliminara de “promovare a abordarilor folosite in cadrul PDR (n.r. – Proiectul de Dezvoltare Rurala)”, sa implementeze campania elaborata, sa elaboreze termenii de referinta pentru prestatorul serviciilor privind “Campania extinsa de promovare publica a PDR” si sa supervizeze implementarea campaniei extinse, prin activitati punctuale.

MAI sustine ca societatea “Conen” si-a indeplinit toate sarcinile mai putin ultima, dar modul de desfasurare a campaniei preliminare a fost considerat de Banca Mondiala ca fiind un succes. Totusi, in urma acestei “campanii preliminare” nu s-a realizat nimic. Lucru recunoscut chiar de catre MAI care a precizat faptul ca acea campanie extinsa nu a mai avut loc. In aceste conditii este cat se poate de clar ca Guvernul a cheltuit fara niciun folos 40.000 de dolari. Bani care puteau fi utilizati in alte scopuri. Dar care au ajuns insa in conturile familiei Nicolaescu.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.