Fermieri taiati de la banii europeni

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a primit 1,24 milioane de cereri pentru subventii din fonduri UE, dintre care 11.500 de solicitari au fost depuse in perioada de penalizare, astfel ca sumele alocate in aceste situatii vor fi diminuate.

Perioada de depunere a cererilor pentru acordarea subventiilor pe suprafata din fonduri UE, de circa 50 de euro pe hectar, si a sumelor complementare de la bugetul de stat, de circa 30 de euro pe hectar, s-a incheiat la 31 mai. Dupa aceasta data fermierii au mai putut depune cereri, pina luni, 25 iunie, insa cu o penalizare de 1% din suma cuvenita, pentru fiecare zi de intirziere.

In intervalul 1-25 iunie, numarul de cereri depuse a fost de 11.500, potrivit datelor APIA. In total, pana la 25 iunie, au fost depuse 1,24 milioane de cereri, pentru o suprafata de peste 9,6 milioane de hectare, cu 12% mai mare decat cea negociata cu UE, de 8,6 milioane de hectare.

In cazul in care, in urma controalelor administrative si din teren, suprafata pentru care au fost cerute subventii va ramine mai mare decat cea stabilita cu UE, fondurile totale alocate pentru acest an vor fi reimpartite la noua suprafata, rezultand o subventie cu cativa centi mai mica pentru fiecare fermier. Sumele aferente anului 2007, in valoare totala de 440 de milioane de euro, vor fi acordate in perioada 1 decembrie 2007 – 30 iunie 2008, in contul bancar al fermierilor.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.