Finantare UE pentru lactatele distribuite gratuit in gradinite si scoli

La nivel european exista o masura de subventionare a laptelui in scoli, care poate fi aplicata si in Romania, odata cu aderarea la UE. Scolile si gradinitele de stat vor putea cumpara pentru fiecare prescolar sau elev maxim un sfert de litru de lapte simplu, lapte cu ciocolata sau produse lactate precum branza si iaurtul, o parte din bani provenind din fonduri UE.

Insitutia prin intermediul careia ar urma sa fie derulate fondurile acordate de Uniunea Europeana este APIA.

Pentru aplicarea efectiva a masurilor de acest fel, sunt necesare discutii cu reprezentantii Comisiei Europene, obtinerea acordului CE si apoi stabilirea detaliilor privind aplicarea printr-un ordin al ministrului Agriculturii, care sa adapteze regulamentul european la specificul pietei interne.

Furnizarea lactatelor se refera la prescolarii din gradinitile de stat cu program normal de patru ore si la elevii claselor I-IV, tot din cadrul invatamantului de stat, insa autoritatile din fiecare tara a UE pot decide includerea elevilor din clasele V-VIII in program.

Sprijinul poate fi solicitat de insitutiile scolare sau de consiliile judetene, dar prin legislatia nationala pot fi stabilite si alte prevederi. Produsele furnizate copiilor trebuie sa indeplineasca anumite conditii de calitate.

In Romania se deruleaza programul numit „Laptele si Cornul”, care predeve acordarea, cu bani de la stat, a unor produse lactate si de panificatie elevilor.

Organizarea pietei comunitare de produse agroalimentare prevede masuri de sprijin din partea UE pentru dezvoltarea pietei interne a statelor membre, care se impart, in mare, in trei categorii, respectiv de interventie, depozitare privata si ajutoare pentru producatori.

Masurile de interventie presupun achizitionarea de catre autoritati a unor cantitati dintr-un anumit produs la un pret de interventie, care sa asigure agricultorului recuperarea cheltuielilor, in conditiile in care pretul din piata scade sub un anumit nivel.

Sprijinul pentru depozitare privata este acordat tot in cazul in care pretul scade sub un anumit prag si se refera la finantarea depozitarii produselor la stadarde de calitate, pana cand producatorii pot obtine un pret „normal”. In ceea ce priveste formele de ajutor, cateva exemple ar fi sprijinirea constituirii de gruprui de producatori de legume si fructe sau finantarea furnizarii de produse lactate in scoli.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top