Programul Operational Regional va fi lansat pe 13 iulie, la Sibiu

Programul Operational Regional prin care Romania urmeaza sa primeasca fonduri europene de 3,72 de miliarde de euro, in perioada 2007-2013, se va lansa oficial la Sibiu, pe 13 iulie. Dupa semnarea documentului, in perioada iulie – septembrie 2007, vor fi lansate si Ghidurile Practice pentru fiecare domeniu de interventie din cele 6 axe prioritare, potrivit ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Laszlo Borbely.

Axa prioritara 2 – Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport – reprezinta 20% din bugetul POR si este cea mai avansata, in acest moment, privind proiectele finalizate ce urmeaza a fi demarate. Drept urmare ghidurile practice pentru domeniile sale de interventie pot fi lansate pe 25 iulie. Din cele 90 de proiecte propuse pana acum, 30 sunt deja finalizate si, se spera ca, pana in luna decembrie 2007, sa fie contractate pana la 400 de milioane de euro.

Desi reprezinta 30% din bugetul POR, si anume, 1,2 miliarde de euro, Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – va fi cea mai mare provocare.
Ghidurile practice pentru aceasta componenta vor fi lansate in luna septembrie.

In ceea ce priveste Axa prioritara 3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale – aceasta va putea fi lansata cat mai curand, in functie de rapiditatea cu care vor veni proiectele.

Axa prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local – reprezinta 17% din bugetul POR, si va putea fi lansata cel tarziu in septembrie. In acest an vor fi selectate 5 proiecte, si urmeaza sa fie puse in aplicare incepand cu anul 2008.
De asemenea, cu privire la Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului – domeniul doi de interventie ar putea fi lansat in luna septembrie, iar domeniul 3 de interventie in luna august, a aratat ministrul Laszlo Borbely, in timp ce primul domeniu de interventie – restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural – ar putea sa demareze abia la inceputul anului 2008.

In fine, pentru Axa prioritara 6 – Asistenta tehnica pentru sprijinirea implementarii POR- care reprezinta 2,65% din buget, “procedurile ar trebui sa demareze cat mai repede”, a concluzionat Borbely.

Potrivit lui Gabriel Friptu, director general, Directia generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional, licitatiile pentru proiecte vor merge pe sistemul “fara termene limita”, singura exceptie fiind proiectele pentru microintreprinderi. In cazul acestora, prima licitatie va fi cu termen, aici fiind luata in calcul experienta celorlate state membre in domeniu. In ceea ce priveste programele Phare intarziate, acestea vor putea fi continuate in cadrul Programului Operational Regional.

In curand, Programul Operational Regional va avea propriul site, unde aplicantii vor putea adresa intrebari si primi raspunsuri la nelamuririle ce apar pe parcurs.

Sursa: Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.