Producatorii de legume si fructe care pot primi finantari de pana la 5% din vanzari

Producatorii de legume si fructe care se asociaza pot primi de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) finantari de pana la 5% din valoarea productiei vandute de grup intr-an, din fonduri UE, masura urmand sa intre in vigoare pana la jumatatea lunii iulie.

Acordarea finantarii este una dintre masurile specifice organizarii pietei comunitare de produse agroalimentare de care Romania poate beneficia ca stat membru al UE. Pentru aplicarea ei, este nevoie de un ordin al ministrului Agriculturii, care sa adapteze regulamentul comunitar la specificul pietei romanesti.

Grupurile de producatori de legume si fructe vor putea primi o finantare de 5% din valoarea vanzarilor, in primul si al doilea an de functionare, pragul reducandu-se la 4% in al treilea an, 3% in al patrulea si ajungand la 2% in al cincelea an. Procentele sunt valabile pentru grupurile care vand legume si fructe in valoare de cel mult un milion de euro intr-un an. Pentru grupurile care au vanzari mai mari de un milioan de euro, procentele se reduc astfel: 2,5% din valoarea vanzarilor in primul si al doilea an, 2% in al treilea an si 1,5% in al patrulea si al cincilea an.

Limita maxima a sumelor alocate intr-un an sunt cuprinse intre 50.000 si 100.000 de euro pentru fiecare grup de producatori. Banii sunt acordati pentru a acoperi costuri de constiuire si functionare a grupurilor.

Organizarea pietei comunitare de produse agroalimentare prevede masuri de sprijin din partea UE pentru dezvoltarea pietei interne, care se impart, in mare, in trei categorii, respectiv de interventie, depozitare privata si sprijin direct.

Masurile de interventie presupun achizitionarea de catre autoritati a unor cantitati dintr-un anumit produs la un pret de interventie, care sa asigure agricultorului recuperarea cheltuielilor, in conditiile in care pretul din piata scade sub un anumit nivel.

Sprijinul pentru depozitare privata este acordat tot in cazul in care pretul scade sub un anumit prag si se refera la finantarea depozitarii produselor la stadarde de calitate, pana cand producatorii pot obtine un pret „normal”. In ceea ce priveste formele de sprijin direct, un exemplu este chiar finantarea producatorilor de legume si fructe pentru a se constitui in grupuri.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top