Aderarea Romaniei la UE incurajeaza acordarea de credite de catre bancile grecesti

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a majorat cu 50% creditele acordate de bancile grecesti in Europa de Sud-Est de la inceputul anului pana in prezent, fata de perioada echivalenta de anul trecut. Bancile grecesti au aprobat imprumuturi in valoare de peste 20 miliarde euro pentru tarile din Balcani.

National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank au aprobat acordarea de imprumuturi in valoare de 17 miliarde euro, ceea ce inseamna o crestere cu 66% fata de aceeasi perioada din 2006. Noile credite acordate de bancile grecesti pentru companii si pentru persoane fizice se cifreaza la aproximativ 5 miliarde euro.

National Bank of Greece (NBG) este prezenta pe piata romaneasca prin Banca Romaneasca. Banca Romaneasca avea active de 3,56 miliarde lei si detinea o cota de piata de 2,07% la sfarsitul anului trecut, fiind pe locul al 12-lea in sistemul bancar romanesc.

EFG Eurobank detine Bancpost si a lansat la data de 12 iunie impreuna cu banca olandeza NIBC Bank pe Bursa din Luxemburg (BL) cate o emisiune de obligatiuni in lei, urcand valoarea imprumuturilor in moneda romaneasca din piata luxemburgheza la 3,75 miliarde lei.

Alpha Bank este prezenta pe piata romaneasca si a lansat depozitele la termen Progressive pe 6 sau 12 luni pentru sume de cel putin 1.000 lei sau 500 euro, la care dobanda creste lunar si este transferata in contul curent.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.