Programul Cantemir

Introducere

Programul Cantemir este constituit ca un program pilot de finantare nerambursabila al Institutului
Cultural Roman pentru proiecte culturale derulate in mediul international, cu impact pe pietele de
profil din strainatate.

Obiectivele programului

In anul 2006, obiectivele Programului CANTEMIR sunt:

 • cresterea vizibilitatii si accesibilitatii culturii romanesti pe pietele culturale internationale
 • incurajarea cooperarii intre artisti romani si straini.

Solicitanti eligibili

In aceasta categorie se incadreaza:

 • Sectiunea I:persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani, cu cetatenie romana, artisti si creatori, care doresc sa isi faca cunoscute creatiile si proiectele in tarile in care exista Institute Culturale Romanesti sau in tarile Uniunii Europene.
 • Sectiunile II si III:

  • persoanele juridice fara scop patrimonial, asociatii ori fundatii, inregistrate legal in Romania, care, potrivit actelor constitutive, desfasoara activitati culturale;
  • institutiile publice de cultura din Romania, finantate din alocatii de la bugetul de stat/bugetele locale si venituri extrabugetare, care organizeaza proiecte culturale, altele decat cele stabilite ca obligatii sau programe minimale anuale.
Activitati eligibile

In concordanta cu obiectivele acestui program, selectia de proiecte este structurata in trei sectiuni,
avand conditii specifice de eligibilitate:

 • Sectiunea I – Actiuni culturale prin intermediul Institutelor Culturale Romanesti din strainatate;
 • Sectiunea II – Proiecte de cooperare culturala europeana;
 • Sectiunea III – Proiecte culturale adresate comunitatilor de romani din afara tarii.

Pentru cele 3 Sectiuni, proiectele trebuie sa se inscrie intr-unul dintre urmatoarele domenii: arte vizuale, artele spectacolului (muzica, dans, teatru, film), literatura, patrimoniu cultural.

Conditii de finantare

Pentru toate cele 3 sectiuni durata unui proiect trebuie sa se incadreze in intervalul 1 septembrie – 19 noiembrie 2006.

Conditii specifice:

 • Sectiunea I: proiectele trebuie sa se desfasoare in tarile in care exista Institute Culturale Romanesti sau in tarile Uniunii Europene, in parteneriat cu cel putin o organizatie culturala, publica sau privata, avand sediul in aceste tari.
 • Sectiunea II: categoriile de proiecte eligibile in cadrul acestei sectiuni trebuie sa se desfasoare in tarile Uniunii Europene, in parteneriat cu cel putin o organizatie culturala, publica sau privata, avand sediul in tarile Uniunii Europene.
 • Sectiunea III: proiectele se adreseaza comunitatilor de romani din afara tarii si care se desfasoara in parteneriat cu cel putin o organizatie culturala, publica sau privata, avand sediul in tara de desfasurare a proiectului.

Pentru Sectiunea II, in privinta locului de desfasurarea a proiectului sunt eligibile proiectele trebuie sa se desfasoare in tarile Uniunii Europene, in parteneriat cu cel putin o organizatie culturala, publica sau privata, avand sediul in tarile Uniunii Europene.

Pentru Sectiunea III, sunt eligibile proiectele care se desfasoara in tarile unde se afla comunitatea care beneficiaza de proiectul propus.

Valoarea maxima a finantarii:

 • Sectiunea I – Actiuni culturale prin intermediul Institutelor Culturale Romanesti din strainatate Bugetul total indicativ disponibil pentru aceasta sectiune este de 142.400 RON.
 • Sectiunea II – Proiecte de cooperare culturala europeana Bugetul total indicativ disponibil pentru aceasta sectiune este de 534.000 RON.
 • Sectiunea III – Proiecte culturale adresate comunitatilor de romani din afara tarii Bugetul total indicativ disponibil pentru aceasta sectiune este de 249.200 RON.

Valoarea maxima a finantarii care se poate acorda unui proiect:

 • Sectiunea I: maximum 17.800 RON;
 • Sectiunea II: maximum 71.200 RON;
 • Sectiunea III: maximum 71.200 RON.

Finantarea nerambursabila reprezinta un procent din totalul costurilor eligibile ale proiectului, restul constituind contributia beneficiarului, dupa cum urmeaza:

 • Finantarea din bugetul Programului Cantemir pentru Sectiunea I: nu poate depasi 90% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Contributia solicitantului pentru Sectiunea I: minimum 10% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
 • Finantarea din bugetul Programului Cantemir pentru Sectiunea II: nu poate depasi 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Contributia solicitantului pentru Sectiunea II: minimum 20% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
 • Finantarea din bugetul Programului Cantemir pentru Sectiunea III: nu poate depasi 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Contributia solicitantului pentru Sectiunea III: minimum 20% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

Solicitantii trebuie sa asigure contributia proprie in numerar. Contributiile in natura nu sunt acceptate.

Termene limita

Cererile de finantare pentru toate sectiunile se vor depune pana la data de 30 iunie 2006, orele 09,00 – 17,00, prin posta sau in mod direct la urmatoarea adresa:

Institutul Cultural Roman

Aleea Alexandru nr. 38, sector 1,

Bucuresti

Finantator: Institutul Cultural Roman
Sursa: Institutul Cultural Roman
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.