Un europarlamentar cere suspendarea fondurilor UE pentru Romania

Europarlamentarul german crestin-social Manfred Weber vrea ca Romaniei si Bulgariei sa li se impuna sanctiuni prin blocarea fondurilor europene, din cauza lipsurilor inregistrate in sistemul de distributie a platilor destinate agriculturii.

Intr-un interviu acordat revistei germane Focus, europarlamentarul german spune ca fondurile pentru Romania si Bulgaria trebuie blocate pana cand va functiona o administratie eficienta.

Pe de alta parte, Manfred Weber se declara ingrijorat de crima organizata, coruptia si spalarea de bani din cele doua tari si spune ca a cerut guvernului federal sa faca demersuri la Bruxelles pentru aplicarea de sanctiuni celor doua state care au aderat la UE in ianuarie 2007.

Un europarlamentar bulgar, Evgheni Kirilov, a declarat agentiei bulgare FOCUS News ca solicitarea lui Manfred Weber nu este rezonabila si nici nu are ecouri la Bruxelles, unde nu este agreata ideea impunerii de sanctiuni si penalitati pentru impulsionarea reformelor din Romania si Bulgaria. Numai cativa europarlamentari sprijina aceasta directie, care nu este suficient de constructiva, a spus Kirilov.

La randul sau, directorul Institutului European din Bulgaria, Juliana Nikolova, a declarat ca cererea lui Weber nu are o motivatie legala. Ea a explicat ca fondurile pentru agricultura pot fi micsorate, dar nu pot fi blocate cu totul si acest demers nu are nimic a face cu sistemul judiciar sau coruptia.

Pozitia europarlamentarului german este cu atat mai suprinzatoare cu cat, in iunie, cand ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a avut o intrevedere la Bruxelles cu reprezentantii grupurilor politice din Parlamentul European, in timpul careia le-a prezentat acestora progresele din justitie si lupta anticoruptie si i-a asigurat de buna colaborare cu CSM, la finalul intrevederii, Manfred Weber – care este coordonatorul grupului politic PPE-DE – a tinut sa aprecieze „atitudinea proactiva” a ministrului roman in promovarea justitiei din Romania la nivelul Parlamentului European.

Dupa raportul Comisiei din 27 iunie, care se concentra asupra progreselor facute de Romania in justitie si combarerea coruptiei, comisarul european Leonard Orban a atras atentia asupra necesitatii luarii masurilor cerute si in alte domenii, nu doar in justitie si combaterea coruptiei, subliniind ca dupa evaluarile din septembrie 2007 s-ar putea decide reducerea cu 25% a platilor din agricultura.

„As atrage atentia in special asupra agriculturii. In septembrie este raportul pe agentiile de plati si, daca nu sunt operationale, Comisia Europeana poate decide reducerea cu 25% a platilor. Trebuie luate toate masurile necesare evitarii sanctiunilor”, a subliniat comisarul european.

Statele membre trebuie sa opereze un Sistem Integrat Administrativ si de Control (IACS) pentru platile directe efectuate catre fermieri pentru a evita practici frauduloase sau plati ilicite. Daca statele membre nu opereaza adecvat aceste sisteme de control, Comisia decide ulterior corectii financiare prin intermediul unor controale financiare anuale. Aceste masuri se aplica tuturor statelor membre.

In plus, pentru Romania si Bulgaria, Comisia a introdus, inainte de aderare, reguli specifice pentru a contracara riscul ca IACS sa nu functioneze adecvat la momentul aderarii. Mecanismul acorda timp celor doua tari pentru remedierea situatiei, iar Comisia va mentine o monitorizare stricta a situatiei in 2007.

In cazul persistentei problemelor de gestionare a fondurilor UE, Comisia va decide la sfarsitul anului 2007 daca va retrage provizoriu 25 la suta din platile acoperite prin IACS. Prin controalele anuale ulterioare, Comisia decide daca mentine aceasta reducere financiara.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top