Firmele de consultanta – veriga lipsa a traseului fondurilor de la UE spre Romania

Lipsa unei retele de firme de consultanta specializate in elaborarea de proiecte viabile prin care societatile comerciale, dar si administratia locala, sa acceseze fondurile europene de coeziune si structurale este veriga care lipseste din traseul banilor ce vor veni de la Uniunea Europeana, dupa 1 ianuarie 2007, a precizat luni presedintele Agentiei Nationale pentru intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie, Eugen Ovidiu Chirovici.

“Agentiile mici, particulare, de consultanta, trebuie incurajate, concomitent cu formarea unei culturi a serviciilor specializate care sa conduca beneficiarul banilor ce vor veni dupa aderarea Romaniei spre acesti consultanti. Banii europeni pentru ministerele si structurile integratoare de capitole exista. Aici vor gasi persoane specializate care sa intocmeasca proiecte pentru a atrage fonduri catre un domeniu sau altul – mediu, infrastructura etc. Dar, pentru a ajunge la consumatorul final, primarie, asociatie, societate comerciala, avem nevoie de micile societati de consultanta care sa stie sa faca proiecte eligibile”, a precizat presedintele ANIMMC.

Problema se va extinde si spre ministere. “In prezent, exista angajati care s-au specializat sau urmeaza cursuri pentru a acorda asistenta de proiect, care beneficiaza de un spor de 75 la suta la salariu. Cu toate acestea, nu exista, legal, nici o forma de a-i ingradi libertatea, de a-si face propria firma de consultanta si de a vaduvi sistemul de un profesionist”, a precizat presedintele ANIMMC.

Lipsa accesului la programele comunitare va fi resimtita cel mai puternic de IMM-uri. In acest sens, ANIMMC a demarat o serie de campanii de constientizare a micilor intreprizatori. Cu toate acestea, estimarile ANIMMC nu sunt prea optimiste in ceea ce priveste capacitatea de atragere a banilor de micii intreprinzatori, cel putin un an dupa aderare.

Sursa: INGfn Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.