Fermierii, verificati sa nu ia subventii ilegal

In Moldova, peste 3.000 de agricultori vor fi controlati daca detin terenurile declarate. Aproximativ 72.000 de ferme, dintr-un total de 1,245 milioane eligibile, vor fi verificate, pana la finele lunii septembrie, pentru a constata daca respecta conditiile pentru acordarea sprijinului direct pe suprafata din fondurile europene.

Scopul controalelor pe teren si al controlului prin teledetectie este de a verifica conditiile in care este acordat sprijinul din fondurile UE in baza cererilor de sprijin depuse de fermieri pana la data de 25 iunie 2007. Activitatea de control in teren si prin teledetectie va fi realizata nu numai de angajatii APIA ci si de reprezentantii celor sapte firme contractate sa efectueze aceste controale pe euroregiuni.

Controlul se realizeaza doar pe un procent de 6 la suta din fermele eligibile inregistrate in baza de date a APIA. Un procent de 2 la suta din cele 72.000 de ferme vor fi controlate efectiv in teren, iar 4 la suta prin teledetectie.

Astfel, va fi verificata fiecare parcela inscrisa pentru sprijin, suprafata declarata, folosirea suprafetei declarate dupa cerintele regulamentelor pentru descrierea grupurilor de plata si eligibilitatea parcelei agricole in 2007. Vor fi verificate, in medie, 500-600 de ferme in fiecare judet, insemnand peste 3.000 de ferme numai in Regiunea Moldovei.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.