UE, mai puternica, la 10 ani de la inceputul crizei financiare

euro_UE.jpg

La implinirea a 10 ani de la izbucnirea crizei financiare, Uniunea Europeana este mai puternica decat inainte, iar zona euro este mai bine pregatita sa raspunda provocarilor viitoare. Pachetul de masuri luate de Comisia Europeana, impreuna cu celelalte institutii si statele membre UE, a contribuit la reasezarea Europei pe un traseu pozitiv. Drept urmare, in prezent, economia UE creste pentru al cincilea an la rand, somajul este la cea mai scazuta rata din 2008, bancile sunt mai puternice, investitiile sunt in crestere, iar finantele publice sunt intr-o situatie mult mai buna.

Comisarul Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami, a declarat: „La zece ani de la izbucnirea crizei globale, revenirea economiei europene a devenit tot mai accentuata. Trebuie sa ne folosim de aceasta evolutie pozitiva pentru a finaliza reforma Uniunii Economice si Monetare. Nu toata mostenirea trecutului este contracarata automat. Am putut vedea, in randul statelor membre, mari divergente sociale si economice. Este esential ca munca noastra sa contribuie la convergenta viitoare reala si durabila a economiilor noastre.”

Desi criza nu a pornit din Europa efectele ei au fost resimtite si aici, astfel ca institutiile europene impreuna cu statele membre au fost nevoite sa vina cu un raspuns rapid pentru a contracara efectele negative. Printre masurile luate se numara:

  • reglementarea sectorului financiar si imbunatatirea guvernantei economice;
  • dezvoltarea unor noi cadre institutionale si de reglementare comune;
  • crearea unei plase de protectie pentru zona euro;
  • ajutorarea tarilor aflate intr-o situatie financiara dificila;
  • imbunatatirea finantelor publice ale statelor membre;
  • realizarea de reforme structurale si incurajarea investitiilor;
  • combaterea somajului in randul tinerilor;
  • imbunatatirea supravegherii in sectorul bancar;
  • dezvoltarea abilitatilor institutiilor financiare de a raspunde provocarilor;
  • stabilirea unor metode pentru mai buna gestionare si prevenire a posibilelor crize.

Drept urmare, zona euro si-a revenit, iar numarul statelor care au aderat la aceasta a urcat de la 12 la 19, ceea ce a facut ca euro sa devina a doua cea mai puternica moneda din lume. Un singur stat (Grecia) din opt se mai afla intr-un program de asistenta financiara si doar trei tari din 24 mai fac obiectul procedurii de deficit excesiv. Planul Juncker, lansat in noiembrie 2014 prevede atragerea a nu mai putin de 225 miliarde euro in toate statele membre.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top