Romania primeste 6% din fondurile structurale destinate statelor membre UE

Romania va primi pana in 2013, pentru imbunatatirea calitatii administratiei publice, suma de 19,2 miliarde euro din fonduri structurale.

Romania primeste 6% din fondurile structurale destinate statelor UE, fiind cel de-al noualea beneficiar, dar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa gandeasca pe termen lung si sa faca o strategie de dezvoltare care sa depaseasca termenul 2013.

Prin semnarea a cinci programe operationale, in acest moment Romania poate beneficia de mai bine de 15 miliarde de euro, totalul sumei care va fi disponibil pentru Romania, in urmatorii sapte ani, fiind de 19,2 miliarde.

Comisarul european a aratat ca a stabilit cu autoritatile de la Bucuresti, prin negocierea Cadrului National Strategic de Referinta si semnarea acestuia, o cale plina de provocari, dar foarte realista. In final, rezultatele nu vor fi judecate dupa calitatea proiectelor, ci dupa realizari – dupa cum s-a imbunatatit si dezvoltat Romania.

Oficialul Comisiei Europene a subliniat necesitatea unei administratii publice de buna calitate, fondurile primite prin politica de coeziune fiind un instrument puternic pentru imbunatatirea ei. Pe de alta parte, ea a avertizat asupra faptului ca oamenii pregatiti in sistemul public s-ar putea sa il paraseasca in favoarea celui privat.

Comisarul european nu crede insa ca este suficient ce s-a facut pana acum si ce urmeaza sa se faca. Romania trebuie sa aiba o strategie de dezvoltare pe termen lung, una care sa depaseasca intervalul 2007-2013 si trebuie sa existe dezbateri asupra prioritatilor de dezvoltare dupa acel moment. Este necesara o astfel de strategie si pentru a putea contribui – in avantajul sau – la dezbaterea europeana privind noua politica de coeziune a UE de dupa 2013, a conchis comisarul pentru politici regionale.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.