Lista beneficiarilor banilor pentru agricultura, la secret

Dupa aderare, in fondurile europene se regasesc si banii contribuabilului roman. Dar acesta nu poate sa stie unde se duc banii lui, pentru ca “aduce prejudicii beneficiarului”, cum spune senin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Bruxelles-ul dezaproba lipsa de transparenta, dar deocamdata ridica din umeri – de-abia din 2009, publicarea listelor cu beneficiari va avea caracter obligatoriu.

La sfarsitul lunii trecute, Ministerul Agriculturii, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a inceput sa faca plati viticultorilor care au realizat programe privind masuri de reconversie/restructurare a plantatiilor viticiole in campania 2006/2007. Stirea data de Ministerul Agriculturii venea sa spuna, etuziast, ca, in sfarsit, faimoasa Politica Agricola Comuna functioneaza si pentru fermierii nostri. Lista beneficiarilor nu a fost publicata.

APIA sustine ca obligatia pastrarii confidentialitatii datelor cu caracter personal.

Pozitia APIA pare cu atat mai surprinzatoare cu cat, dupa mai multe scandaluri interne legate de finantarile europene, acum se pot gasi pe internet beneficiari ai fondurilor de preaderare din ultimii ani – PHARE, SAPARD, Ispa.

“Suntem pentru transparenta totala privind toate platile UE, pentru ca sunt banii contribuabililor si ei au dreptul sa stie unde se duc banii lor”, a declarat purtator de cuvant la Directia Generala pentru Agricultura. Comisia a propus revizuirea reglementarilor financiare cu o clauza care obliga statele membre sa publice lista cu beneficiarii platilor europene. Aceasta a fost adoptata de Consiliul European, iar publicarea beneficiarilor fondurilor pentru Politica Agricola va incepe din 2009.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.