Primarii din judet i-au reprosat lui Flaiser ca le pierde timpul cu programele de finantare nerambursabila in conditiile in care incepe campania electorala

Primarii din judet au fost scoliti la Casa Patrata cum sa acceseze fonduri structurale. Alesii locali au iesit de aici nauciti de cifre, axe de finantare, strategii si detalii tehnice.

Primarii din judet inca nu au inteles mare lucru din mecanismul accesarii fondurilor europene. Chiar daca descentralizarea este cuvant de ordine in administratia publica, primarii de comune inca mai primesc explicatii si directive de la “centru”. La intalnirea programata de conducerea Consiliului Judetean s-a constatat ca, desi pe hartie exista in medie cate doua proiecte in asteptare pentru fiecare comuna, multe documentatii nu sunt corect intocmite sau sunt depasite. “Am luat decizia ca proiectele pregatite de autoritatile locale sa fie verificate din punct de vedere tehnic si al respectarii legislatiei, pentru ca acestea sa fie depuse la forurile indreptatite in conditii corespunzatoare. Am avut de multe ori proiecte care nu au indeplinit toate conditiile cerute de finantatori, si de aceea am considerat ca este bine sa-i sprijinim pe primari. Poate o sa se creada ca-i dadacim, insa preferam sa avem grija de ei, dar sa realizam proiecte corespunzatoare”, a precizat presedintele CJ, Lucian Flaiser. In cadrul intalnirii, reprezentantii unor institutii care gestioneaza derularea procedurilor de accesare a fondurilor europene au incercat timp de doua ore sa-i puna la punct pe primari cu ultimele modificari legislative.

Astfel, s-au perindat prin fata alesilor locali plictisiti reprezentanti ai Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP), Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala, Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, dar si cei ai SC Salubris SA si ai RAJAC. “Pana pe 15-20 februarie la CRPDRP se mai fac preverificari la proiectele care ar urma sa fie depuse pe diferite programe de finantare pentru mediul rural care urmeaza a fi lansate”, a spus Flaiser.

“La inceput de mandat am cerut refacerea unui km de drum judetean, iar mandatul trece si nu s-a facut nimic. Ce tot masura 3.2 sau 3.1 (n.r. – linii de finantare despre care s-a discutat)? stiti ce inseamna asta? Este masura pasilor pierduti! incepe campania, dom’le!”, a spus primarul din Rachiteni, Iosif Lucaci. “Asta cam asa e: incepe campania electorala”, l-a aprobat un alt primar.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.