4,5 miliarde de euro pentru Romania

Romania va beneficia, in perioada
2007-2013, de fonduri nerambursabile de aproximativ 4,5 miliarde de euro pentru proiecte legate de protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata.

Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) reprezinta documentul de programare in baza caruia Romania va putea accesa aproximativ 4,5 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, la care se va adauga suma de aproximativ 1 miliard de euro co-finantare nationala pentru sustinerea de proiecte de investitii in domeniul mediului.

Sursele de finantare comunitare pentru Programul Operational Sectorial de Mediu sunt asigurate din Fondul de Coeziune si Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Aceste investitii vor fi orientate catre urmatoarele prioritati:

– extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata;

– dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea terenurilor contaminate;

– modernizarea sistemelor municipale de termoficare in scopul reducerii poluarii;

– actiuni pentru asigurarea unui management corespunzator al ariilor protejate si stoparea degradarii biodiversitatii si a resurselor naturale;

– masuri de protectie impotriva inundatiilor si a eroziunii costiere a Marii Negre;

– pregatirea si planificarea proiectelor, monitorizarea implementarii acestora, actiuni de comunicare si informare.

Potentialii solicitanti ai proiectelor de infrastructura de mediu sunt autoritatile publice centrale si locale, operatorii regionali de apa, administratiile ariilor naturale protejate, Administratia Nationala “Apele Romane” si organizatiile non-guvernamentale de mediu.

Pentru a asigura o absorbtie eficienta si rapida a fondurilor alocate POS Mediu, pregatirea portofoliului de proiecte a demarat in anul 2004 cu sprijinul programelor de pre-aderare PHARE si ISPA, precum si cu finantare din credite externe.

Acest portofoliu cuprinde aproximativ 60 de proiecte de investitii in infrastructura de apa si de gestionare a deseurilor, cu o valoare de investitii de aproximativ 4 miliarde Euro. Proiectele vor fi lansate gradual in perioada 2007 – 2009, urmand sa fie implementate pana la sfarsitul perioadei de programare.

Sursa: EurActiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.