Sotul lui Hildegard Puwak, trimis in judecata pentru o gaura “europeana”

Iosif Mihai Puwak, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie fiind acuzat de deturnare de fonduri si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul comunitatilor europene.

Sotul fostului ministru PSD al Integrarii Hildegard Puwak, Iosif Mihai Puwak, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie. El e acuzat de deturnare de fonduri si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul comunitatilor europene. Practic, firma acestuia a primit 39.000 de euro finantare nerambursabila in cadrul Programului de actiune comunitara in domeniul formarii profesionale. Acest proiect avea ca obiectiv principal trimiterea in strainatate pentru opt saptamani, intre 15 mai – 9 iulie 2002, a 15 stagiari “numai persoane angajate cu carte de munca in cadrul unitatii contractante sau a unitatii de trimitere”.

Formarea profesionala a celor 15 muncitori romani trebuia realizata in colaborare cu parteneri din Germania, fiind indicata initial firma Millenium GmbH, care, ulterior, a comunicat ca renunta la parteneriat. In acest context, in cadrul proiectului a aparut entitatea juridica DEBEROM, avandu-l ca reprezentant legal pe Adalbert Stalek. Potrivit anchetatorilor, contractul de parteneriat a fost semnat de Alida Stalek, si nu de Adalbert Stalek, cel care comunicase intentia de colaborare in cadrul proiectului. De fapt, Alida Stalek este verisoara lui Mihai Iosif Puwak, iar in calitate de ruda nu avea dreptul, conform clauzelor contractuale, de a participa la un astfel de proiect.

Anchetatorii au stabilit ca Mihai Iosif Puwak a recurs la schimbarea partenerului extern cu nerespectarea prevederilor legale. In plus, procurorii sustin ca proiectul nu si-a atins scopul pentru care a fost finantat. Astfel, in perioada 3 iunie – 28 iulie 2002 s-au deplasat in Germania 15 persoane. Potrivit procurorilor, stagiarii nu aveau calitatea de angajati cu forme legale ai Geroconstruct SRL, asa cum impuneau normele in vigoare, nu au participat la cursuri de pregatire in colaborare cu specialisti germani si nici la cursuri lingvistice, ci au desfasurat activitati de turism si agrement.

Mai mult decat atat, Mihai Iosif Puwak a schimbat destinatia legala a banilor alocati din fonduri publice, utilizand banii, in mod nelegal, pentru achitarea unor debite ale firmei Geroconstruct SRL, care nu aveau nici o legatura cu implementarea proiectului. in vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra sumei de 62.427,67 lei aflata in conturile bancare ale inculpatului, deschise la mai multe banci comerciale din Bucuresti.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.