Ilie Sarbu: „Eu si Basescu am crezut si am lucrat doi ani pentru alianta PSD-PDL”

Ilie Sarbu, actual ministru al Agriculturii, vicepresedinte PSD si un apropiat al Grupului de la Cluj, face o dezvaluire surprinzatoare despre cat de vechi sunt negocierile pentru formarea actualei coalitii.

Cum va simtiti din nou la Minister si mai ales in noua formula guvernamentala?

Ma inteleg foarte bine cu noii colegi, mai ales cu premierul Emil Boc care este neasteptat de deschis. Adevarul este ca multi nu au crezut in aceasta Alianta, dar eu sunt unul dintre cei care au crezut si au lucrat pentru crearea ei. Am tot spus ca de doi ani se lucreaza la ea si eram mirat cand, in emisiunile televizate la care participam si spuneam despre aceste discutii, ceilalti poli­ticieni negau. La un moment dat am renuntat sa mai vorbesc despre acest lucru. in Alianta au crezut si altii, iar presedintele Basescu a fost unul dintre sustinatorii ei.

Am colaborat bine cu dansul cand am fost presedintele Senatului. Adevarul este ca pe unii dintre partenerii nostri ii cunosteam bine, desi nu am afaceri cu nimeni, cu unii precum dl Berceanu am colaborat in Par­lament, cu dl Blaga am mai discutat ca ar­delenii, dar pe domnul Boc nu il stiam deloc, decat de la televizor. Acum sunt placut surprins de cum gandeste si actioneaza. Daca nici aceasta Alianta nu rezista, oamenii chiar nu mai au de ce sa creada in politica. in contextul economic actual, este o sansa pentru noi sa dovedim ca se poate, iar daca nu merge, poate unii oameni politici chiar nu-si mai au rostul.

Cum vi s-a parut functia de presedinte al Senatului?

A fost o experienta foarte interesanta. Am vazut foarte multe lucruri, am vazut cum este dincolo de cortina. Daca asa este din a doua pozitie in stat, in prima este si mai interesant. Dar o candidatura la presedintie nu ma intereseaza. Daca eram cu 10-15 ani mai tanar, poate imi faceam un plan personal, dar acum nu mai am asemenea ambitii.

Cat va fi bugetul Agriculturii in 2009?

Am fost ieri (marti – n.red.) la discutie cu ministrul Pogea si, daca ma gandesc de unde am pornit, pot spune ca pentru mine bugetul pe acest an este o mare dezamagire, dar trebuie sa inteleg si situatia economica in care ne gasim. Oricare ar fi ambitiile mele, nu pot depasi posibilitatile pe care le are acum bugetul. Era vorba despre 4% in discutiile avute cu partenerii de Alianta, dar am ajuns la 3%, iar ieri am inteles ca vom cobori sub 3%. Cred ca va fi vorba despre 2,7%, iar pentru asta ne batem. Pe mine de fapt ma intereseaza sa mi se dea sumele restante de anul trecut, sa putem plati restantele la subventii. in plus, am nevoie de sumele de cofinantare pe anul viitor atat la platile directe pe ha, cat si cofinantarile date pe celelalte masuri, plus prefinantarile pe care trebuie sa le asiguram de la buget si apoi sa le recuperam de la UE. Daca lucrurile acestea se rezolva, in rest nu am nici un fel de pretentie, cheltuieli de capital, servicii stiu sa le reduc. Agentia de Plati are mari probleme de functionare.

Ce masuri veti lua?

Am avut deja patru intalniri pe diverse teme, s-a facut un plan de masuri si un comitet de criza care sa supravegheze zilnic activitatea de la APIA si saptamanal sa-mi raporteze ce se intampla acolo. Nu am pus deocamdata problema schimbarii conducerii, dar nu poti sa fii multumit cand constati ca au fost intarzieri de un an, cand constati ca in anumite judete, desi se spune ca platile s-au facut, oamenii spun ca au auzit de lucrul acesta, cand s-a incheiat un contract cu o firma care se ocupa de soft-ul IACS-ului si care n-are clauze care sa ne asigure pe noi ca beneficiari ca daca nu se respecta anumite termene nu exista modalitati de sanctionare. si cealalta agentie de plati are probleme, mai ales cu finalizarea Programului SAPARD.

Se vor debloca lucrurile?

Problemele legate de Programul SAPARD le-am discutat cu Autoritatea de Management de la Ministerul Finantelor, cu Lucia Tarara, si am luat in discutie ce ne-a spus UE de-a lungul timpului. Acesta a fost si reprosul pe care l-am facut colegilor care se ocupa de Agentie, ca nu trebuia sa faca mai mult decat sa ia punct de punct din ce a scris UE si sa rezolve. Le-am reprosat ca nu trateaza in mod serios ceea ce le spun auditorii Comisiei. Sigur ca pretentiile pe care le are UE le are pentru ca sumele acestea vin din fonduri europene, din taxe si impozite care vin de la europeni. Noua ni se pare o birocratie exagerata, ca cer mai mult, dar deocamdata aceasta este situatia, ei dau banii, ei stabilesc lucrurile.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top