Fondul de garantare are bani pentru a despagubi simultan deponentii de la 14 banci mici

Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar are resurse care pot acoperi eventuale despagubiri simultane pentru deponentii de la 14 banci mici.

In Romania, exista peste 16 milioane de titulari de depozite garantate, suma medie depozitata intr-un cont fiind de 7.500 lei.

Din resursele detinute in prezent, Fondul de garantare ar putea plati despagubiri individuale pentru un numar de 25 de banci, sumele disponibile fiind mai mici decat valoarea despagubirilor care ar trebui platite in cazul falimentului uneia dintre primele sase banci din Romania.

La sfarsitul lunii martie 2007, fondul inregistra un numar de 16,33 milioane de titulari de depozite garantate, din care aproape 95% reprezinta persoane fizice. Numarul titularilor de depozite garantate a crescut anul trecut cu peste 30%, aproape 3 milioane de deponenti, in principal datorita intrarii in sistemul de garantare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). Depozitul nominal mediu se ridica la sfarsitul lunii martie a acestui an la 7.500 de lei, cu o medie mult mai scazuta in cazul populatiei, de numai 3.100 lei.

Depozitele firmelor se ridica in medie la aproape 90.000 lei. Depozitul garantat mediu se ridica la 4.400 lei, respectiv 3.100 lei in cazul populatiei si 33.000 lei in cazul firmelor. Fondul, constituit din contributii ale bancilor si linii de credit puse la dispozitie de acestea, garanteaza depunerile persoanelor fizice in limita a 20.000 de euro.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.