10 milioane de beneficiari ai proiectelor de mediu derulate prin POS

Pentru imbunatatirea standardelor de viata ale populatiei si a standardelor de mediu vor fi alocate, pana in 2010, fonduri europene in valoare de 270 milioane euro.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Atilla Korodi, impreuna cu secretarul de stat, Silviu Stoica, au sustinut o conferinta de presa prilejuita de aprobarea de catre Uniunea Europeana a Programului Operational Sectorial de Mediu.

Obiectivul global al POS Mediu vizeaza imbunatatirea standardelor de viata ale populatiei si a standardelor de mediu si, in acelasi timp, contribuie substantial la realizarea angajamentelor de aderare si la respectarea legislatiei de mediu. Pentru realizarea acestui obiectiv global, prin POS Mediu se vor finanta investitii pentru 6 Axe prioritare, respectiv sectoare de mediu:

– Sectorul apa/apa uzata;

– Sectorul de gestionare a deseurilor/reabilitarea terenurilor poluate istoric;

– Sectorul termoficare;

– Sectorul protectia naturii;

– Protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere;

– Asistenta Tehnica.

Sectorul apa/apa uzata va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate POS Mediu (60%). Investitiile au in vedere extinderea/modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea/modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare.

Pentru acest sector vor fi finantate proiecte mari de infrastructura, care acopera mai multe localitati la nivel regional/judetean si care vor aduce o contributie importanta la conformarea cu standardele europene de mediu si vor avea un impact considerabil la dezvoltarea comunitatilor respective. Aceasta abordare urmareste atat cresterea eficientei costurilor de investitii (prin realizarea de economii la scara), cat si a costurilor de operare a obiectivelor de investitii nou create, iar beneficiarii proiectelor sunt Companiile Regionale de Apa.

Investitiile pentru Sectorul de gestionare a deseurilor/reabilitarea terenurilor poluate istoric vizeaza crearea de sisteme integrate de gestionare a deseurilor la nivel regional, in paralel cu inchiderea depozitelor de deseuri neconforme.

Se vor finanta masuri de colectare, sortare, transport, tratare si depozitare a deseurilor menajere combinate cu masuri de reducere a cantitatii de deseuri, conform cu principiile si practicile Uniunii Europene in domeniu. Alte investitii sunt destinate unor proiecte pilot de reabilitare a terenurilor afectate de-a lungul timpului de diversi poluanti si care afecteaza negativ mediul si sanatatea umana.

Beneficiarii proiectelor sunt autoritatile locale/judetene sau asociatiile de dezvoltare intercomunitara.

Investitiile preconizate pentru Sectorul termoficare au in vedere reducerea emisiilor provenite de la centralele municipale de termoficare. Proiectele de investitii se vor realiza in localitatile in care centralele municipale reprezinta sursa cea mai mare de poluare a mediului. Beneficiarii proiectelor sunt autoritatile locale care au in gestionare centralele municipale de termoficare.

Proiectele finantate in Sectorul protectia naturii vizeaza asigurarea unui management corespunzator al ariilor protejate si, implicit, stoparea degradarii biodiversitatii si a resurselor naturale. O atentie deosebita se va acorda managementului site-urilor Natura 2000.

Beneficiarii proiectelor sunt: administratiile si custozii ariilor protejate, inclusiv situri Natura 2000, Agentia Nationala pentru Arii Protejate (dupa infiintare), Agentiile Locale de Protectie a Mediului, autoritatile publice, ONG-uri, institute de cercetare, universitati, muzee.

Protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere au ca scop protejarea populatiei si a bunurilor materiale de efectele devastatoare ale inundatiilor. Zonele de interventie se vor selecta in concordanta cu strategia nationala in domeniu, precum si in baza unor analize de risc.

Un alt domeniu de actiune este protejarea si reabilitarea litoralului sudic al Marii Negre, pentru reducerea eroziunii costiere. Beneficiarul proiectelor este Administratia Nationala Apele Romane.

Pentru Axa Asistenta Tehnica activitatile finantate au ca scop cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor Uniunii Europene, prin finantarea pregatirii proiectelor, precum si a activitatilor de monitorizare, evaluare si control a proiectelor.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top