Sute de miliarde lei pentru micii intreprinzatori

Intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de fonduri in valoare de 445 miliarde lei printr-un program de investitii, modernizare si retehnologizare, derulat de Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Costurile nu includ TVA si nu acopera mai mult de 60 la suta din valoarea proiectului de investitii.

Programul de investitii, modernizare si retehnologizare a fost publicat in Monitorul Oficial. In 20 de zile micii intreprinzatori se pot inregistra direct pe site, astfel evitandu-se aglomeratia si nebunia de la sediile OTIMMC din tara. Noutatea este procesul de selectie ce include un punctaj pe care il poate obtine pentru evaluarea finala in vederea finantarii.

Intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de fonduri in valoare de 445 miliarde lei, printr-un program de investitii, modernizare si retehnologizare, derulat de Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) prin intermediul bancilor cu care vor fi incheiate protocoale.

Obiectivul programului il constituie sustinerea investitiilor realizate de intreprinderile nou-infiintate, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM. Beneficiarii eligibili sunt intreprinderile nou-infiintate, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii care indeplinesc cumulativ cateva criterii de eligibilitate.

Cheltuielile eligibile vor fi achizitionarea de active corporale si necorporale precum terenuri, cladiri, constructii, masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport de marfuri (toate noi si nu second-hand), brevete de inventie, licente, dar si reconstructia, extinderea sau modernizarea de active corporale direct legate de realizarea proiectului de investitii.

Finantarea nerambursabila acordata prin program poate fi in cuantum de 50 mii euro, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, si maxim 10 mii euro pentru firmele nou-infiintate si microintreprinderi. Costurile nu includ TVA si nu acopera mai mult de 60 la suta din valoarea proiectului de investitii. Procentul de 60 la suta va reprezenta alocatia financiara nerambursabila, 15 la suta din suma va fi acordata de catre banca aleasa de catre beneficiar si restul de 15 la suta vor fi bani scosi din buzunarul propriu.

Selectia va include un punctaj pe care il poate obtine pentru evaluarea finala in vederea finantarii iar acesta va fi acordat in functie de mai multe criterii precum tipul intreprinderii, ponderea activitatii pe care este accesat programul in cifra de afaceri, tipul activelor ce se intentioneaza a fi achizitionate si timpul de cand firma isi desfasoara activitatea autorizata prin codul CAEN.

Punctajul maxim va fi cel de 25 de puncte si vor fi acceptate numai cele care obtin de la 12 puncte in sus, iar in caz de egalitate va castiga cel care a depus dosarul primul. Avand in vedere ca programul a fost publicat in Monitorul Oficial abia ieri, micii intreprinzatori vor avea la dispozitie 20 de zile lucratoare pentru a pregati documentatia si pentru a putea analiza situatia firmei.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top