Consiliul Judetean Sibiu participa la Programul Operational Regional pentru fonduri structurale

In contextul lansarii saptamana trecuta la Sibiu a Programului Operational Regional (POR), Consiliul Judetean Sibiu participa efectiv la doua foruri strategice ale POR, constituite prin Hotarare de Guvern: Comitetul de Monitorizare al POR si Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru.

Pentru definitivarea componentei acestor doua comitete, presedintii consiliilor judetene din Regiunea Centru s-au intalnit pe 19 iulie la Sfantu Gheorghe, in cadrul sedintei Comitetului de Dezvoltare Regionala (CDR), prilej cu care a fost prezentata si lista de proiecte finantabile prin POR 2007-2013 la nivel regional. Este vorba despre proiectele cele mai mature. CDR a aprobat o lista prioritizata, solicitata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in vederea finantarii unei asistente tehnice.

Pentru judetul Sibiu, au fost nominalizati pentru Comitetul Regional de Evaluare Strategica (CRESC): Martin Bottesch, Klaus Johannis, Constantin Oprean, rectorul ULB Sibiu si Alin Chipaila, presedintele Asociatiei Judetene de Turism Sibiu (AJTS). Acest comitet evalueaza gradul in care proiectele finantabile in cadrul POR contribuie la atingerea obiectivelor strategiilor de dezvoltare a regiunii si urmareste corelarea in regiune a proiectelor finantate din fonduri publice.

Printre atributiile CRESC se numara evaluarea, prioritizarea si aprobarea proiectelor depuse la nivel regional pentru finantare in cadrul POR, recomandarea privind corelarea la nivelul regiunii de dezvoltare a proiectelor finantate din fonduri publice, solicitarea Autoritatii de Management pentru POR privind realocari financiare in regiune intre domeniile de interventie din cadrul axelor prioritare si intre axele prioritare.

La nivelul Regiunii Centru exista un portofoliu de 143 de proiecte eligibile POR, din care 14 proiecte au beneficiat deja de asistenta tehnica printr-un program guvernamental sau au fost incluse in programul Phare pentru infrastructura mare. Restul de 129 de proiecte, cele care se refera la infrastructura de transport, depasesc suma alocata acestei axe prioritare de 4 ori.

Proiectele de turism au, la nivelul Regiunii Centru, o valoarea totala mai mare decat dubla fata de fondurile prevazute pentru turism. In schimb, la ale axe prioritare, de ex axa
1 – Dezvoltare urbana durabila, axa
3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale, axa 4 – Consolidarea mediului de afaceri regional si local, la ora actuala exista mai putine proiecte decat ar permite fondurile alocate (pentru axa 1 nu este nici un proiect depus la Agentia de Dezvoltare Centru).

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top