Nichita anunta proiecte finantate de UE de 700 milioane euro

Primarul vrea sa obtina din partea Uniunii Europene bani pentru aproape toate lucrarile de infrastructura din municipiu. Valoarea celor 34 de proiecte de finantare reprezinta de patru ori bugetul pe acest an al Iasului.

Totusi de cand Nichita conduce Primaria nici un proiect de anvergura nu a fost realizat pe bani europeni. Lucrarile se fac deja cu credite de la banci, fara fonduri nerambursabile.

Sefii Primariei cred ca vor da “atacul” la pusculita Uniunii Europene. Ei au pregatit 34 de proiecte pentru accesarea fondurilor structurale. O parte din ele sunt vechi idei anuntate de primarul Gheorghe Nichita inca de la inceputul mandatului. Valoarea totala a acestora se apropie de 670 milioane de euro. Prin comparatie, bugetul local al municipiului din 2007, cel mai mare de dupa 1989, se ridica la aproximativ 170 milioane euro.

Proiectele gandite de municipalitate ar putea schimba in totalitate fata Iasului. Astfel, iesenii ar trebui sa circule cu tramvaie noi, iar sina sa fie reabilitata in totalitate. Zone precum Cicoarei, Bas Ceaus sau Cuza Voda ar urma sa fie refacute in totalitate. Si strazile din municipiu ar urma sa fie asfaltate, iar iesenii nu vor mai avea nicio problema cu furnizarea caldurii sau a apei calde. Pana la transformarea proiectelor in bani europeni mai este insa cale lunga, municipalitatea urmand a intra intr-o adevarata competitie cu celelalte autoritati locale din tara.

In cazul fondurilor europene disponibile in cadrul Planului Operational Regional, finantarea nerambursabila este in procent maxim de 85% din totalul proiectului. Documentatiile sunt colectate la nivelul fiecarei Agentii de Dezvoltare Regionale. Cheltuielile eligibile pot fi in proportie de 85% fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, 13% de la Guvern si 2% de la bugetul local. Sunt si cheltuieli neeligibile, cum ar fi cea pentru TVA. Oricum, in cazul unei finantari europene, primaria va trebui sa detina fonduri disponibile importante la bugetul local.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.