MAPDR a avizat trimierea catre CE a raportului privind functionalitatea APIA

Ministerul Agriculturii (MAPDR) a aprobat trimiterea catre Comisia Europeana (CE) a raportului privind stadiul de functionalitate a Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA), elaborat de auditorul extern al insitutiei in procesul de acreditare, PricewaterhouseCoopers.

“Raportul apreciaza ca, in comparatie cu situatia inregistrata la 15 decembrie 2006, data la care a fost elaborat raportul final privind evaluarea stadiului de pregatire in vederea acreditarii celor doua agentii de plati, situatia din prezent este mult imbunatatita. De asemenea, raportul mai mentioneaza ca, desi au fost identificate o serie de deficiente, se va reusi remedierea acestora si implementarea programului de sprijin venit de la UE”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Rezultatele raportului vor fi analizate de catre serviciile CE, urmand ca in cursul verii expertii Comisiei sa faca o verificare pe teren a concluziilor acestui raport, iar in luna septembrie sa-si prezinte concluziile finale in legatura cu functionalitatea APIA.

Raportul face referire la implementarea Sistemului Integrat de Administrare si Control, care presupune fotografierea intregului teritoriu al Romaniei si structurarea informatiilor obtinute intr-o baza de date care va fi folosita pentru acordarea platilor directe catre fermieri.

CE a semnalat, la ultimul raport dinaintea aderarii, ca sistemul ar putea sa nu fie operational la 1 ianuarie. Agentia, de altfel, a fost acreditata doar partial, la 15 decembrie 2006, acreditarea finala fiind programata pentru toamna acestui an.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.