Fondurile pentru proiecte comune cu Ungaria, pe masa Comisiei Europene

Programul de cooperare teritoriala europeana transfrontaliera Ungaria – Romania, cu fonduri de 275 de milioane de euro, a fost aprobat de Guvern si asteapta unda verde de la Bruxelles.

Proiectele in cadrul acestui program trebuie sa fie realizate in parteneriat intre firme, organizatii sau institutii publice din Romania si Ungaria. De asemenea, pentru a primi finantare, trebuie ca proiectele sa se incadreze in urmatoarele prioritati:

– imbunatatirea conditiilor cheie de dezvoltare comuna a ariei de cooperare (mai precis: transport transfrontalier, comunicatii transfrontaliere, protectia mediului);

– intarirea coeziunii sociale si economice a zonei de frontiera (concret, sprijinirea cooperarii transfrontaliere in domeniul afacerilor, promovarea cooperarii in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii, cooperarea pe piata muncii si educatiei si dezvoltarea comuna a aptitudinilor si cunostintelor, sanatate si prevenirea amenintarilor comune, cooperarea intre comunitati).

Proiectele pot fi derulate numai in zonele din “aria eligibila”. In aceasta sunt cuprinse 8 judete situate la granita dintre cele doua tari, 4 din Romania: Timis, Arad, Bihor, Satu Mare si patru judete din Ungaria.

Bugetul total al programului este de 275,2 milioane euro, din care: 224, 4 milioane din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si 50,8 milioane euro – cofinantarea nationala a celor doua state membre. Din aceste fonduri, Romania are alocata suma de 148,5 milioane euro. Din acestea, 121,5 milioane euro reprezinta finantare UE si 27 milioane euro cofinantare nationala.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.