Bani de la Uniunea Europeana pentru agricultura romaneasca

Primele plati din fonduri UE au ajuns, la sfarsitul lunii iunie, in conturile agricultorilor din Romania, sub forma platilor acordate in cadrul programului de reconversie / restructurare a plantatiilor viticole, in suma de 24,6 milioane lei. Banii pentru aceasta forma de sprijin provin din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA).

Sistemul de acordare a platilor in statele comunitare prevede ca banii sunt acordati mai intai de la bugetul de stat, iar apoi recuperate de la UE. Suma alocata in total pentru acest program a fost de 8,3 milioane euro.

Producatorii ar putea stoca o cantitate minima de 50 de hectolitri de vin de masa si 10-30 de hectolitri de must, cu finantare de la APIA, daca pretul vinului pe piata romaneasca scade sub un anumit nivel.

Sprijinul financiar pentru stocarea vinului si mustului este una dintre masurile de interventie pe care APIA le poate derula, daca sunt indeplinite anumite conditii de piata care dezavantajeaza producatorii, precum scaderea pretului sub un anumit prag.

Pentru acordarea banilor, cantitatea minima stocata trebuie sa fie de 50 de hectolitri de vin de masa si intre 10 si 30 de hectolitri in cazul mustului, se arata intr-un regulament al Agentiei. Cunatumul sumelor este de 0,015 euro/hl de vin de masa pentru fiecare zi de stocare si de 0,018-0,061 euro/hl pentru must. Astfel, pentru o cantitate minima de 50 de hectolitri de vin de masa, stocata timp de o luna, finantarea ar fi de 22- 24 de euro.

Sursa: SmartFinancial.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.