Un milion de euro pe drumul Sambetei

Ideea de a investi 36 miliarde de lei vechi din fonduri europene pentru un drum croit in camp a fost o ambitie a autoritatilor orasului Flamanzi, care au vrut astfel sa asfalteze drumul pana la parcelele cu porumb si sfecla ale oamenilor.

In lipsa curentului electric, in sat nu exista dispensar medical, oficiu postal, scoala sau macar biserica. Desi ultimul salp de electricitate este la doi km distanta de Balta Rosie, edilii cred ca o asemenea investitie nu este rentabila.

Satul Balta Rosie, situat la 10 km de orasul Flamanzi, este o asezare relativ noua, cu o vechime de un secol. 30 de familii s-au aciuat printre dealuri si ciulini de nevoie, pentru ca doar aici primaria mai avea teren. De 100 de ani, satul nu s-a schimbat mai deloc: aceleasi case de chirpici ascunse printre dealuri, aceleasi imagini dezolante.

Oamenii au fetele inasprite de necazuri si saracie incat au inceput sa semene cu ciulinii uscati ce acopera dealurile in spatele carora isi traiesc destinele triste.

Orasul, atat cat este Flamanziul de oras, nu-i departe, la doar 10 km, dar nimic nu aminteste aici de civilizatie. Primul lucru care izbeste privirea trecatorului pierdut prin aceste locuri este lipsa banalilor stalpi de electricitate, a cismelelor de la coltul strazii, dar mai ales oamenii. Ici, colo mai zaresti ascunsa prin vie sau pe langa capitele de fan cate o batrana care isi gaseste de treaba.

Obisnuiti de nevoie cu traiul la nivelul secolului XVII, taranii din Balta Rosie s-au procopsit cu un drum de un milion de euro care le trece prin fata portilor.

Banca Mondiala a dat Primariei Flamanzi 1 milion de euro prin program SAPARD pentru asfaltarea a 7 kilometri de drum, de la Prisacani la Balta Rosie si Odaia Veche. O pancarta pompoasa pusa la intrare in sat aminteste de investitia uriasa facuta de primarie cu bani europeni. Oamenii nu au timp sa o priveasca si, oricum, prea multe nu inteleg din datele tehnice scrise pe tablia de fier de langa fantana. Stiu doar ca 1 milion de euro i-ar fi adus si pe ei in randul lumii civilizate.

In loc de asfaltarea a 7 km de drum, autoritatile locale au decis sa asfalteze 15 km. Asa se face ca s-a tras de materiale, iar lucrarile au fost de proasta calitate. La numai un an de la receptie, drumul de 1 milion de euro arata ca dupa bombardament. De parca nu ar fi suficient de ireal, drumul inaugurat cu mult fast se opreste brusc intr-o ferma parasita situata la 6 km de Balta Rosie.

Pentru asfaltarea drumului care nu duce nicaieri, primaria a contribuit cu 4 miliarde de lei vechi. Ultimul stalp de electricitate se afla la 2 kilometri de Balta Rosie. Calculele efectuate de specialisti arata ca aceasta suma ar fi fost suficienta pentru iluminarea satului si realizarea retelei de canalizare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.