Experiment. Cum reactioneaza un parlamentar cand primeste o propunere de afaceri de la un investitor misterios

Operatiunea “SMS din Emirate”: Cum am prins in capcana 118 parlamentari

460 de deputati si senatori s-au trezit, in acelasi timp, cu un mesaj capcana trimis de un jurnalist RL care se dadea drept un investitor strain ce le propune o afacere. Un sfert din Parlamentul Romaniei a picat testul.

Mi-am propus sa testez reactia parlamentarilor romani atunci cand primesc atat o propunere de afaceri din partea unui investitor necunoscut, cat si o solicitare de ajutor pentru un simplu alegator. Astfel, fiecarui senator si deputat i-am expediat doua SMS-uri, la interval de trei zile unul fata de celalalt. in primul SMS un investitor le propunea sa devina parteneri intr-o afacere, iar in celalalt un alegator le cerea o audienta pentru o problema urgenta.

Experimentul a debutat in urma cu o saptamana, cand cei 460 de parlamentari au primit aproape toti in acelasi timp, pe telefonul mobil urmatorul SMS-capcana: “Buna ziua dle/dna… Ma numesc Lynn Fischer, sunt reprezentanta in Romania a unui mari fond de investment din Emirate si vreau sa va propose o afacerea. Cand ma puteti primi un sfert de ore”. (Greselile de limba romana au fost intentionate, tocmai pentru a da credibilitate demersului.)

A urmat o explozie de apeluri, 113 la numar, si 68 de SMS-uri, in care alesii incercau sa faca tot posibilul sa se intalneasca cu mine. In total, un sfert din Legislativul Romaniei a fost interesat sa faca afaceri cu expeditorul SMS-ului.

Alin Pescaru si o problema urgenta

Celalalt SMS-test pe care l-am expediat parlamentarilor avea urmatorul continut: „Sa traiti dl deputat. Ma cheama Alin Pescaru, sunt un alegator din colegiul dumneavoastra si am o problema urgenta de discutat. Cand ma puteti primi in audienta?”.

Deoarece SMS-ul continea si un indiciu (numele romanesc era o traducere a numelui investitorului arab), multi dintre parlamentari si-ar fi putut da seama ca sunt testati. Am realizat acest lucru dupa raspunsurile corecte, de manual, pe care ni le-au trimis ulterior. Interesant este insa faptul ca aproape 40% din demnitari nici macar nu s-au sinchisit sa raspunda. La polul opus au fost mai multi parlamentari care chiar au dat dovada de exces de zel si au sunat si de cateva ori, in zile diferite, incepand cu ora 7.00 AM si pana la ora 23.00, de obicei cu o pauza intre orele 14.00 si 15.00.

Mai multe detalii: www.romanialibera.ro.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.