Aproape 20.000 de IMM din Moldova merg in pierdere

Firmele din Moldova continua sa ramana in urma celor din alte regiuni in ceea ce priveste productivitatea muncii, precum si profitabilitatea. IMM-urile din Moldova obtin un profit mediu de aproximativ 57.000 de lei.

Regiunea Nord-Est contribuie prin IMM-urile active cu 11% in masa profitului national al sectorului acestei categorii de firme, iar dupa profitul mediu, regiunea se situeaza pe penultimul loc intre cele 8 regiuni, realizand doar 57% din nivelul mediu al profitului pe o firma, la nivelul tarii si numai 25,4% din nivelul inregistrat de un IMM profitabil al regiunii Bucuresti-Ilfov.

Numarul firmelor din regiunea de nord-est carora le-au mers prost este mai mic decat al celor care au inregistrat profit. Cu toate acestea, peste 19.400 de IMM-uri din nord-estul tarii merg in pierdere, de 2 ori mai putin decat in Bucuresti-Ilfov. Desi capitala e campioana la acest capitol, castigurile realizate de ceilalti oameni de afaceri compenseaza aceasta situatie, propulsand-o pe primul loc in ceea ce priveste volumul profitului.

Regiunea nord-est se remarca prin cea mai redusa rata a profitabilitatii financiare. La polul opus se situeaza regiunea Bucuresti-Ilfov. In cadrul regiunii, cel mai bine la acest capitol sta Iasul, iar cel mai prost, Vasluiul. In plus, volumul datoriilor depaseste 12.200 milioane de lei, fiecarui judet revenindu-i in medie o povara de 2.000 milioane de lei. Sansele pentru recuperarea restantelor, intr-un interval scurt de timp, sunt scazute, avand in vedere ca gradul de acoperire a acestora nu depaseste 33%, sau, in cel mai bun caz, 42%. Cei mai mari datornici se inregistreaza la nivelul judetelor Bacau si Iasi.

Alternativa pentru eliminarea decalajelor economice o reprezinta fondurile structurale. Cu toate acestea, reprezentantii IMM-istilor afiseaza un optimism rezervat fata de gradul de absorbtie al acestora.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.