Capcanele refinantarii creditelor

Metoda presupune plata unui comision de rambursare anticipata a vechiului credit, intre 2 si 5 procente, precum si celelalte comisioane aferente obtinerii unui imprumut nou. Unele banci aplica si o taxa speciala pentru refacerea dosarului. La creditele ipotecare trebuie luat in calcul costurile cu refacerea ipotecii prin intermediul notarului, cu cheltuielile aferente.

Daca in cazul creditelor imobiliare si ipotecare nu fac decat sa semneze transferul banilor intr-un alt cont, daca este vorba de achitarea unui imprumut facut la o alta banca decat cea de la care solicita noul credit, in schimb in cazul creditelor de nevoie personale clientul poate pleca acasa cu banii cash.

Clientul trebuie sa depuna aceleasi documente pe care le-a atasat la dosar si in momentul in care a solicitat creditul anterior, iar procedura este aceeasi. In cazul in care este vorba de un imprumut cu ipoteca, aceasta se autentifica la notar. Adica se reface ipoteca, lucru care costa cateva milioane bune de lei, bani in care se include atat un nou extras de carte funciara cat si certificatul fiscal de la Primarie, prin care se dovedeste ca imobilul ipotecat nu este inregistrat cu datorii. Anterior, imobilul trebuie reevaluat, chiar daca acest lucru s-a facut si in urma cu cateva luni sau mai putin.

Evaluarea costa la randul sau in jur de 100 de euro. Toate acestea costa timp si bani, iar cu mai putin de 10 milioane de lei este greu de refinantat un credit ipotecar. Bancherii spun ca in trei-patru zile de la depunerea dosarului, corect completat, clientul intra in posesia noului credit.

Reducerea dobanzilor pentru creditele in lei si intarirea monedei nationale i-a determinat pe cei mai multi dintre ieseni sa se refinanteze in lei.

Reprezentantii bancilor sustin la unison ca nu percep comisioane suplimentare pentru refinantare, daca este sa excludem chiar si comisionul de achitare in avans a imprumutului. Comisioanele raman similare cu cele achitate in momentul contractarii unui credit obisnuit.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.