Subventiile UE, puse in pericol

Reprezentantii sindicatului national APIA sustin ca angajatii agentiei sunt supraincarcati, extenuati si in consecinta „calitatea lucrarilor va scadea” iar beneficiarii nu vor reusi sa primeasca subventiile.

Angajatii agentiei, din teritoriu, sunt nevoiti sa lucreze 12-14 ore pe zi, sa parcura aproape 300 de km zilnic.

Potrivit Sindicatului APIA, sunt circa 1.000-1.200 de solicitanti la un angajat, numai pentru platile la hectar. In plus, mai trebuie gestionate si alte subventii.

„Operatiunea de depunere a cererilor pana la 15 mai este complexa. Fermierul se deplaseaza la centrele locale, unde trebuie completata o cerere, inscriind suprafata pe harta, apoi aceasta suprafata se consemneaza intr-o fisa ce cuprinde mai multe elemente.

Salariatul Agentiei verifica aceasta cerere si fisa, o inregistreaza si apoi o introduce in baza de date printr-un soft care, de cele mai multe ori nu poate fi accesat. Multi fermieri nu stiu sa scrie si sa se orienteze pe harta, asadar salariatul trebuie sa discute cu fiecare in parte”, explica sindicalistii.

Chiar daca directorului general APIA, Dan Gherghelas, sustine ca anul acesta procesul de depunere a cererilor va fi mai simplu facandu-se pe baza formularelor personalizate si hartilor de anul trecut, aproximativ 40% dintre fermieri au de facut modificari, pozitia parcelelor schimbandu-se in fiecare an.

Angajatii APIA nu primesc niciunul din sporurile existente la institutii similare cu un volum mai mic de munca: spor de stress, spor de dispozitiv, prima de obiectiv, spor de fidelitate, de confidentialitate, de calculator, tichete de masa, tichete de sarbatori, spor de risc. Cu atat mai mult orele suplimentare nu sunt platite.

Sindicalistii afirma ca au discutat cu directorul APIA, Dan Gherghelas si cu ministrul Dacian Ciolos si au obtinut promisiuni din care nu s-a concretizat nimic.

Ca solutie pentru rezolvarea situatiei, Sindicatul National APIA considera ca o parte din subventii, in afara celor pentru platile directe, pot fi gestionate de catre alte institutii, spre exemplu asociatiile profesionale.

Sursa: Euractiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top