Despagubiri de 4 miliarde de lei vechi pentru Moldova Tiganasi

Aceasta este cea mai mare suma pe care a primit-o o societate agricola, care si-a asigurat culturile. In total, agricultorii ieseni au incasat despagubiri de 84 miliarde lei vechi.

Aproximativ 83 de agricultori din judet au primit despagubiri de 8,4 milioane de lei, pentru plantele semanate in toamna. De acest ajutor au beneficiat doar producatorii care au incheiat un contract de asigurare cu o companie de profil.

Pentru platile care s-au facut, cei mai multi bani au mers catre Moldova Tiganasi, administrata de Aurel Placinschi. Cu suprafata cea mai mare afectata de lipsa precipitatiilor, Placinschi a primit despagubiri de 4 miliarde de lei vechi.

Conducerea DADR a cerut Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa declare Iasul ca zona calamitata si pentru culturile de primavara. Cu toate ca au fost afectate peste 243.000 de hectare de teren, din care mai bine de 79.000 de hectare au fost compromise 100%, cea mai mare parte a culturilor nu a fost asigurata. Doar pentru 12.700 de hectare au fost incheiate contracte de asigurare, cele mai multe pentru culturile de porumb, soia, mustar si sfecla de zahar, de altfel cele mai compromise de seceta.

Toate cele 106.000 de hectare semanate cu porumb au fost afectate de seceta si de pe mai bine de jumatate din aceasta suprafata nu se mai poate recolta nimic. Cu aceeasi situatie s-au confruntat si agricultorii care au sperat sa scoata profit de pe cele 5.300 hectare de ovaz, doar de pe 3.100 de hectare mai putandu-se recolta cereale, insa productia va fi slaba.

In schimb, sanse sa se consume ulei din productie proprie mai sunt, pentru ca, desi au fost compromise 100% aproape 5.000 de hectare de floarea-soarelui, au mai ramas 21.400 de hectare de pe cu un grad de daunare de peste 30%. Mai putin afectati au fost cartofii, pepenii verzi si galbeni, capsunile, viile si livezile.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.