Judetele Moldovei vor fondurile din UE

Programul european de finantare are 5 prioritati, dar intr-un singur sector oferta nu poate satisface cererea: drumurile judetene. Daca la capitolul “mediu de afaceri”, s-a solicitat 4% din disponibil, la drumuri, cererea e de 4 ori mai mare decat suma pe care ne-o da UE.

Ultima sedinta a Consiliului Regional care conduce Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR N-E) s-a tinut la Bacau.

A fost analizata situatia cererilor depuse de judetele din Moldova pentru accesarea de fonduri europene. Programul Operational Regional are 5 “axe” prioritare: dezvoltare urbana, infrastructura de transport, mediul de afaceri, infrastructura sociala si turismul. Cele mai multe cereri de finantare au fost depuse pe “axa 2”, la reabilitarea drumurilor judetene. Suma solicitata fiind de 4 ori mai mare decat cea disponibila.

Au fost depuse proiecte in valoare totala de 562 milioane de euro, in timp ce suma alocata judetelor din Moldova este de numai 143 milioane de euro. Cum unul dintre principiile politicii UE este dezvoltarea echilibrata a regiunilor, judetul Bacau nu poate primi mai mult de 30 de milioane de euro.

Pentru “axa 1” sunt alocate 227 milioane de euro si au fost solicitate, pana acum, 189 de milioane, iar la infrastructura sociala, care intereseaza ONG-urile, dar si primariile, s-au alocat 107 milioane de euro si s-au depus proiecte in valoare de 90 de milioane. Pentru turism, avem la dispozitie 100 de milioane de euro si sunt proiecte care insumeaza 115 milioane.

Mai putin solicitate sunt fondurile pentru mediul de afaceri, unde s-au alocat 115 milioane de euro si s-au depus proiecte de 4,5 milioane.

Proiectele depuse de autoritati si de ONG-uri la (ADR N-E) vor fi analizate de Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare N-E (CRESC).

Sursa: Desteptarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.