Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina rata principala a dobanzii la nivelul actual, respectiv 4%, venind astfel in intampinarea asteptarilor economistilor si a pietelor.
Decizia a fost adoptata in cadrul sedintei Consiliului Guvernatorilor, desfasurata sub forma unei videoconferinte.
BCE va opera cresterea ratei dobanzii in luna septembrie, urmand ca rata principala, care determina nivelul creditelor in zona euro, sa atinga 4,25%. Din decembrie 2005, Banca Centrala Europeana a crescut in mod constant nivelul ratei dobanzilor, care a ajuns de la 2% la 4%.
BCE isi justifica intentia de a inaspri conditiile necesare pentru obtinerea de credite invocand pericolul unui derapaj al preturilor pe fondul unei cresteri economice puternice in zona euro.
Bancile centrale din Romania si Bulgaria au aderat si ele la acordurile de cooperare puse la punct de Banca Central Europeana pentru situatii de criza si supraveghere a sistemelor de plata.
Institutia de la Frankfurt a informat ca bancile centrale ale celor doua noi state membre UE vor participa, incepand cu 1 august 2007, la acordurile de principiu privind cooperarea la nivel inalt pentru gestionarea situatiilor de criza, in vigoare din 1 martie 2003, si la cel referitor la cooperare a organismelor de supraveghere a sistemelor de plata si a sectorului bancar, in vigoare de la 1 ianuarie 2001.
Memorandumul de intelegere referitor la situatiile de criza consta intr-un set de principii de cooperare transfrontaliera intre organismele de supraveghere in sectorul bancar si bancile centrale din UE in scopul identificarii autoritatilor responsabile cu gestionarea situatiilor de criza precum si cu schimbul de informatii intre tarile membre.
Acordul se refera la situatiile de criza cu un posibil impact transfrontalier in care este implicata o institutie de credit sau un grup bancar, precum si cele referitoare la dezechilibrele aparute pe pietele monetare si financiare cu potentiale implicatii pentru statele membre UE.