Dupa noul regulament bancar, IMM-urile vor putea imprumuta cu 25% mai putina valuta

bani_valuta.jpg

bani_valutaIMM-urile vor accesa de la banci sume in valuta mai mici cu 25%, dupa aplicarea regulamentului BNR care limiteaza creditarea companiilor in valuta si afecteaza in special firmele mici, fara acoperire la riscul valutar, potrivit Volksbank.

Cele mai afectate vor fi societatile mici ce au ca domeniu de activitate agricultura.

“Cele mai afectate domenii sunt firmele din agricultura care se adreseaza preponderent pietei interne, beneficiarii fondurilor europene, IMM-urile mici care nu-si permit sa negocieze din pozitia lor contractele la cursul leu/euro”, a declarat seful departamentului Dezvoltare Produse Companii din cadrul Volksbank, Anca Balasu.

Regulamentul BNR 17/2012 prevede ca bancile sa calculeze capacitatea de rambursare a creditelor in valuta pentru firme in conditii de depreciere severa a monedei nationale, similare celor aplicate la creditele de consum, respectiv de 35,5% in raport cu euro, 40,9% fata de dolar si 52,6% fata de francul elvetian.

Astfel, pentru partea de finantare pentru care debitorul nu dovedeste ca dispune de acoperire naturala sau financiara la riscul valutar acesta va suporta un soc pe cursul de schimb de 35,5% pentru euro 52,6% pentru franci elvetieni si 40,9% pentru dolari americani, in cazul celorlalte valute fiind utilizata valoarea aferenta francilor elvetieni.

Totodata, firmele vor fi supuse riscului de dobanda la imprumuturile in valuta, socul pe rata dobanzii fiind de 0,6% pentru toate monedele. Acesta nu se aplica insa in cazul creditelor cu dobanda fixa.

Baesu apreciaza ca bancile vor da imprumuturi selective in valuta, in special pe termen scurt si “va scapa cine va putea” de aceste constrangeri, respectiv exportatorii si companiile relativ mari, stabile financiar din domenii precum cel energetic, firmele care se pot imprumuta de la compania-mama si cele de constructii care detin spatii de inchiriere.

Firmele acoperite la riscul valutar sunt cele din industria FMCG, inclusiv industriile prelucratoare care factureaza in lei la curs leu/euro, distribuitorii de masini, utilaje si componente, precum si firmele de IT si consultanta. “Impactul se va vedea in special pe termen scurt, cei care vor trebui sa prelungeasca liniile de finantare nu vor mai putea decat daca vor fi acoperiti la riscul valutar sau daca vor cumpara derivative”, a spus Balasu.

Ea a dat un exemplu de calcul pentru rata in lei pe care o va plati o firma la un credit contractat in euro dupa aplicarea regulamentului. Astfel, pentru un imprumut de 400.000 de euro rata in euro ramane aceeasi, de 12.216 euro, pe cand rata in echivalent lei va creste de la 53.939 lei la 73.087 lei, suportand socul pe cursul valutar, respectiv o crestere de 35,5%.

Daca imprumutul ar fi luat in lei, rata ar ramane constanta, de 61.364 lei. Istoricul cursurilor valutare pe parcursul ultimilor opt ani arata ca sunt posibile cresteri importante ale acestora pe perioade mai mari de timp, iar antreprenorii trebuie sa ia in calcul si scenariile in care aceste cotatii cresc maximal.

Sursa: Ziarul de Iasi

3 thoughts on “Dupa noul regulament bancar, IMM-urile vor putea imprumuta cu 25% mai putina valuta”

 1. predoe ionel spune:

  cum pot beneficia si eu de un credit pt am i cumpara o moara noua pt ca cea veche este o mare consumatoare de energie electrica multumesc frumos tel 0766545431

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua!

   Daca sunteti IMM, teoretic puteti obtine credite in conditii mai avantajoase: de exemplu cu dobanda subventionata sau garantate de stat.

   Exista mai multe programe in desfasurare, care ofera facilitati, cum ar fi programul “Mihail Kogalinceanu” pentru IMM-uri.

   Intrebati la sucursalele bancare, majoritatea sunt partenere in astfel de programe.

   Mult succes!

 2. Costi spune:

  Noul regulament bancar va aduce numai beneficii. Institutiile de credit vor fi protejate de o eventuala avalansa a creditelor neperformante. Deja s-au inregistrat prea multe si au dezechilibrat intregul sistem bancar. Sa vedem insa cand va gasi BNR-ul solutii pentru situatiile constante client/banca. Acolo e buba, iar bancile comerciale n-au nicio vina, contrar ce se zvoneste in presa. Parerea mea 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.