Fondurile UE pentru pescuit

Romania va primi fonduri europene pentru adaptarea flotei de pescuit, acvacultura, masuri de interes comun, dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti si asistenta tehnica.

Proiectele de accesare a fondurilor UE destinate pescuitului vor putea fi depuse in cel mult 4 luni, dupa aprobarea Programului Operational pentru Pescuit.

Programul pentru Pescuit a fost trimis la Bruxelles la sfarsitul lui iulie. Urmeaza o etapa de negocieri pe baza acestui document, in vederea aprobarii.

In perioada 2007-2013, Romania primeste 230 de milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar institutia care va gestiona aceste fonduri este ANPA. In ceea ce priveste banca care va gestiona aceste fonduri, cel mai probabil in luna septembrie, va fi organizata o licitatie.

Potrivit programului, fondurile vor fi alocate cu prioritate pentru adaptarea flotei de pescuit, acvacultura, masuri de interes comun, dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti si asistenta tehnica. De asemenea, pescarii pot primi plati compensatorii pentru incetarea temporara a activitatii sau pentru pensionare anticipata.

Pot beneficia de sprijin financiar si tinerii pescari, pentru achizitionarea navelor de pescuit sau pescarii care intentioneaza sa practice acvacultura ecologica.

Proiectele pentru dezvoltarea acvaculturii pot beneficia de o cofinantare de 60 %, din care 45 % reprezinta fonduri europene, iar diferenta este asigurata de la bugetul de stat.

Sursa: Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.