Platile in avans din fondurile structurale si de coeziune

Sumele acordate ca si plati in avans de catre Comisia Europeana, se acorda din bugetul de Fonduri Structurale si de Coeziune alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013.

Aceste sume nu sunt destinate pregatirii proiectelor, ci pentru sistemul de prefinantare interna, cu scopul de a putea demara unele categorii de proiecte. Sumele se acorda beneficiarilor eligibili conform OG 29/2007, cum ar fi autoritati publice centrale si locale sau ONG-uri. O parte din sumele aferente platilor in avans va fi folosita pentru rambursarea catre beneficiari a primelor cheltuieli efectuate in cadrul proiectelor aprobate.

In ceea ce priveste balanta neta dintre intrarile de fonduri de la Uniunea Europeana (UE) si plata contributiei Romaniei la bugetul UE, este adevarat ca evidenta acesteia se tine de catre Ministerul Economiei si Finantelor lunar. Cu toate acestea, stabilirea calitatii de beneficiar net sau contribuabil net a unui Stat Membru se face la sfarsitul fiecarui an bugetar si nu pe parcursul acestuia, pentru ca situatia poate varia semnificativ de la o luna la alta.

In acest context, pozitia lunara a balantei platilor Romania – UE nu este relevanta si nu indica situatia finala anuala.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.