Apicultorii romani primesc fonduri UE

Apicultorii vor putea primi 2 milioane de euro pentru combaterea anumitor boli ale albinelor sau pentru achizitia de roiuri, matci si familii de albine. Fondurile sunt destinate atat crescatorilor individuali de albine, cat si asociatiilor, cooperativelor sau grupurilor de producatori.

Apiculorii din Romania pot accesa fonduri europene de circa 2 milioane de euro anual in perioada 2008-2010, la care se adauga alte 2 milioane de euro de la bugetul de stat, sumele fiind alocate prin intermediul Programului National Apicol, aprobat de Comisia Europeana.
Documentul contine tipurile de activitati care vor fi finantate si conditiile de acordare a sumelor.

Apicultorii si asociatiile de crescatori de albine vor putea primi bani, de exemplu, pentru combaterea anumitor boli ale albinelor sau pentru achizitia de roiuri, matci si familii de albine.

In plan sunt cuprinse activitatile care nu sunt prevazute deja in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala, cum ar investitiile in stupine sau cercetarea in domeniu.

Programul apicol a fost elaborat pentru perioada 2008-2010, iar fondurile alocate pentru fiecare an de CE sunt de aproape 2 milioane de euro, reprezentand 50% din cheltuieli.

Fondurile ar putea fi accesate incepand cu 15 septembrie, cand vor fi aprobate normele de acordare a finantarilor, printr-un ordin al ministrului agriculturii.
Ele sunt destinate atat crescatorilor individuali de albine, cat si asociatiilor, cooperativelor sau grupurilor de producatori.

Sursa: BBCRomanian.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.