Bani pentru finantarea proiectelor de mediu si gospodarire a apelor

La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Guvernul Romaniei a adoptat “Hotararea privind aprobarea repartizarii sumei de 100.000.000 lei din Fondul National de Dezvoltare, Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, pentru finantarea proiectelor prioritare de mediu si gospodarire a apelor pentru anul 2007”.

Elaborarea acestui act normativ este necesara deoarece in ultimii ani, a sporit frecventa si nivelul inundatiilor afectand regimul apelor in bazinele hidrografice ale raurilor din Romania. Acestea se caracterizeaza, in general, prin debite mari incepand din luna aprilie si pana in luna septembrie si prin debite scazute in restul anului.

In scopul evitarii pierderilor de vieti omenesti si a prevenirii sau reducerii pagubelor produse de inundatii localitatilor din zonele cu risc major de producere a fenomenelor periculoase, s-a hotarat repartizarea sumei de 100.000.000 lei din Fondul National de Dezvoltare catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile care a propus o serie de proiecte de investitii referitoare la asigurarea surselor de apa, protectia impotriva inundatiilor si combaterea eroziunii costiere.

Aceasta suma va asigura finalizarea a 45 de lucrari hidrotehnice si continuarea a altor 22. Dintre acestea cele mai complexe sunt refacerea zonelor costiere si a patru faleze din Constanta, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla si Costinesti.

Impactul asupra mediului al principalelor categorii de lucrari prevazute in cadrul proiectelor a fost analizat pe baza influentelor din perioada de executie si poate fi considerat temporar nesemnificativ urmand ca dupa terminarea lucrarilor impactul negativ sa dispara.

Lucrarile propuse vor avea un impact socio-economic major prin amenajarea unitara a bazinelor hidrografice de pe teritoriul Romaniei, prin adoptarea unor concepte noi, adaptate la noile conditii hidrologice si meteorologice si la cerintele din domeniul mediului, pe care trebuie sa le indeplinim ca tara membra a Uniunii Europene.

Lucrarile propuse respecta principiile de amenajare ecologica a cursului de apa, cu interventii minime asupra regimului de curgere, fara efecte negative ulterioare a cursului de apa, in urma executarii lucrarilor neinregistrandu-se fenomene de poluare a mediului. Materialele utilizate vor fi ecologice, nepoluante si se vor integra in mediul inconjurator.

Sumele aferente finantarii acestor proiecte vor fi alocate din Fondul National de Dezvoltare la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.