25 de autospeciale din fonduri Phare pentru Politie

Cele 25 de autospeciale achizitionate din fonduri Phare au ca scop imbunatatirea calitatii cercetarii la fata locului si prevenirea accidentelor prin reducerea consumului de droguri la volan.

Politia Rutiera a primit 25 de autospeciale pentru cercetarea la fata locului in cazul accidentelor rutiere. Masinile, in valoare totala de 1,2 milioane de euro, au fost achizitionate in cadrul unui proiect finantat in cea mai mare parte din fonduri Phare, partea romana achitand doar 25% din pretul final al vehiculelor.

Intrarea autolaboratoarelor in dotarea Politiei Rutiere va permite folosirea masinilor de patrulare strict pentru scopul pentru care au fost achizitionate. Autospecialele, cu dotari la standarde europene, vor fi trimise la locul accidentului, iar echipamentele vor fi folosite doar de specialisti criminalisti, oameni cu pregatire in domeniu, care stiu cum sa foloseasca dipozitivele si nu de simpli ofiteri de politie.

Autospecialele sunt produse de firma britanica Ldv Maxus, si au fost achizitionate in cadrul unei licitatii castigate de compania respectiva.

Masinile au fost repartizate in 23 de judete, printre care Cluj, Constanta, Galati, Iasi, Ilfov, precum si in Bucuresti, iar alte doua vor interveni pe autostrada Pitesti-Bucuresti si pe Autostrada Soarelui.

Proiectul Phare in cadrul caruia a fost facuta aceasta investitie are drept scop, pe de o parte, imbunatatirea calitatii cercetarii la fata locului si, pe de alta parte, prevenirea accidentelor prin reducerea consumului de droguri la volan. Autolaboratoarele sunt dotate si cu dispozitive pentru testarea antidrog, urmand a fi folosite la organizarea de filtre, in cazul actiunilor tematice menite sa-i descurajeze pe consumatorii de droguri sa se suie la volan.

Testarile antidrog presupun prelevarea unor probe de saliva, iar in cazul in care acestea ies pozitive, persoana respectiva este trimisa pentru recoltarea de probe biologice.

Masinile, in care incap 9 persoane, au dotari complete, precum statii de emisie, lampi de mare putere, rulete, instrumente pentru masuratori mai precise si camere foto digitale.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.